Svečana dodjela nagrada HUP DOP i Sjaj: I dobra zaštita na radu potvrda društveno odgovornog poslovanja

U Kristalnoj dvorani zagrebačkog Hotela Westin održana je svečanost dodjele nagrade Hrvatske udruge poslodavaca za najbolje primjere društveno odgovornog poslovanja (HUP DOP), te nagrade Sjaj za vidljivost društveno odgovornog poslovanja i održivosti na digitalnim komunikacijskim platformama.

Na početku skupa Gordana Deranja, predsjednica HUP-a, osvrnula se na probleme i potrebne promjene u gospodarstvu i društvu naglasivši značaj društvene odgovornosti za uspješno poslovanje.

Podržavajući odgovorno i održivo poslovanje svečanosti su bili nazočni obratili se dobitnicima nagrada i sudionicima, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, a među brojnim poduzetnicima, saborskim zastupnicima  i predstavnicima javnog života u Republici Hrvatskoj bio je nazočan Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Ove godine dobitnici nagrada DOP-a u kategoriji malih tvrtki su Arosa Grande i Nextbike – sustav javnih bicikala, u kategoriji srednjih tvrtki Specijalna bolnica Sv. Katarina, a u kategoriji civilnog društva nagrađena je Udruga ODRAZ. U kategoriji velikih tvrtki nagrade DOP-a dodijeljene su tvrtkama – Hrvatska pošta d.d., Ericsson Nikola Tesla, Coca Cola Hrvatska i Cemex Hrvatska.

Velikom nagradom DOP-a nagrađena je tvrtka Heineken Hrvatska.

Dodijeljene su i nagrade Sjaj koje su primili predstavnici mikro, malih i srednjih tvrtki – Hauska i partneri, Regeneracija d.d., DPD Croatia, a u kategoriji velikih tvrtki – INA d.d. i JGL – Jadranski galenski laboratorij.

Jedno od najvažnijih područja u kojem tvrtke mogu potvrditi svoju društvenu odgovornost je i sigurnost zaposlenika i osoba na radu, pri čemu najviša razina menadžmenta i svi zaposlenici pružaju doprinos sprečavanju nesreća, ozljeda i bolesti povezanih s radom.

Uprava svake tvrtke trebala bi postavljati ciljeve i nadzirati njihovu realizaciju, uz stalno poboljšavanje integriranih sustava upravljanja kvalitetom, okolišem, energijom i sigurnošću na radu sukladno zahtjevima međunarodnih normi. Takva poslovna politika integriranog sustava upravljanja usmjerena je na postizanje vrhunske kvalitete proizvoda uz društveno odgovorno i prihvatljivo ponašanje, na zadovoljstvo svih uključenih strana. Integrirani sustav upravljanja provodi se na svim razinama, počevši od kontrole sirovina i materijala na ulazu u kompaniju, kontrole svih procesa u proizvodnji, mjera zaštite na radu za zaposlene i vanjske izvođače, te kontrole gotovih proizvoda. Navedenim pristupom zaštita na radu sastavni je dio svih poslovnih procesa pri čemu su zdravlje i sigurnost radnika i drugih osoba na radu na prvom mjestu.

Snažno podupirem promicanje društveno odgovornog poslovanja. Nezgode na mjestima rada mogu se spriječiti i pravo je svakog zaposlenika da se na kraju svakog radnog dana vrati kući neozlijeđen i zdrav. Osigurati poštivanje sigurnosnih pravila mora biti cilj u svakoj radnoj sredini. Primjereni uvjeti i dobra zaštita na radu temeljno su ljudsko pravo, interes, potreba i obveza svakog poslodavca, radnika i društvene zajednice. Kontinuirano ulaganje u zaštitu na radu nije trošak već višestruko isplativa investicija, a učinkovita zaštita na radu doprinosi uštedama u zdravstvenom i mirovinskom sustavu i uspješnim gospodarskim rezultatima, rekao je ovom prilikom ravnatelj Zavoda Vitomir Begović.