Ježić Ješko upozorio na pirotehnička sredstva

Ježić Ješko koristi svoje posljednje dane prije nego što s roditeljima krene na novogodišnje praznike. Tako je u utorak, tjedan prije blagdana, svoje vrijedne i marljive šapice protegnuo čak do Rijeke gdje su ga dočekali veseli mališani iz Dječjeg vrtića Rijeka (Mavrica).

I samog Ježića Ješka djeca su iznenadila svojim znanjem o opasnostima te kako se mogu zaštititi. Kao i inače, mališani su jedva dočekala podijeliti s Ježićem svoja iskustva, priče, avanture i doživljaje. Pozorno su slušali Ješkovu avanturu i spremno odgovarali na naša pitanja, pokazali snalažljivost i znanje što nas uvijek ugodno iznenadi.

Mališani su naučili što činiti u trenutku opasnosti i koji telefonski broj mogu nazvati, koliko dugo trebaju biti za računalima i mobitelima, kako prepoznati znak za struju i što ne smiju dirati… Ježić ih je upozorio i na skliske stepenice, ljuljanje na stolicama i ljuljačkama, štednjak i vruće glačalo, kao i na odgovorno ponašanje prema roditeljima, prijateljima i životinjama.

Naučili su koje su opasnosti od električne energije, što je zaštitna oprema, koje su opasnosti i od diranja peći, štednjaka i glačala, kako se služiti s oštrim predmetima i kako pripaziti na oštre rubove stola. Djeca su također naučila kako prikladna odjeća, obuća i zaštitni predmeti pridonose njihovoj sigurnosti.

Za kraj interaktivne radionice mališanima smo darovali slikovnicu i bojanku o Ješkovim avanturama koja ih je posebno razveselila.

Nažalost, svakom lijepom druženju brzo dođe kraj pa je Ježić svima zaželio siguran dan i sretne blagdane te ponovno druženje.

Radionice je vodila Vanja Glogovac uz pomoć Marine Ulamec iz Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, a uz podršku odgajateljica i stručnjaka zaštite na radu.

Zahvaljujemo ravnateljici Dječjeg vrtića Rijeka Davorki Guštin, voditeljici Centra Turnić u čijem sastavu djeluje Mavrica, stručnjaku zaštite na radu Milanu Đujiću, Tihomiru Radiću i odgajateljicama na zanimanju za edukativni program Zavoda za unapređivanje zaštite na radu te što su nas pozvali nas u svoje novouređene prostorije.

Nadamo se kako će rečeno i pokazano na radionicama našim mladim polaznicima ostati u sjećanju i prijeći u naviku te da će se i na praznicima prisjetiti sigurnosti i zaštiti sebe i drugih uz Ješkovo posebno upozorenje na oprez zbog korištenja petardi.

Dječji vrtić Rijeka (Foto: ZUZNR)