Održana radionica Unaprijedimo zaštitu na radu primjerima dobre prakse

Kako upravljati rizicima u drvnoj industriji primjenom praktičnih alata  programa Sustav upravljanja zaštitom (SUZ) bila je tema radionice održane u tvrtki Calligaris d.o.o. u Ravnoj Gori. Cilj radionice bio je poslodavcima iz drvoprerađivačke industrije prezentirati način upravljanje zaštitom na radu, rizicima, ulazima sirovina i resursima, te pokazati njihovu transformaciju u željeni proizvod uz strogu primjenu pravila struke i pravila zaštite na radu kako bi se preventivnim mjerama otklonile moguće ozljede i profesionalne bolesti radnika, te materijalna šteta. Na radionici su sudjelovali predstavnici tvrtki drvne i papirnate industrije iz različitih dijelova Hrvatske.

Sudionike radionice pozdravili su Vita Dujmović, direktorica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeke i zamjenik gradonačelnika Ravne Gore Franjo Ružić koji su ukazali da je zaštita na radu investicija, a ne dodatni trošak.

Mr. sig. Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu prisutnima je prezentirao niz  statističkih i analitičkih podataka o kretanju broja ozljeda na radu, profesionalnih bolesti i smrtnih slučajeva u RH, te posebno u sektoru drvne industrije.

U nastavku radionice Sustav upravljanja zaštitom na radu na primjeru tvrtke u drvoprerađivačkoj industriji  predstavili su Predrag Stamenković, iz tvrtke Build Protect d.o.o., i dr. sc. Marin Kaluža, predavač na Veleučilištu u Rijeci. Sudionicima je prikazan sustav  upravljanja razinom rizika koji  je usklađen s Pravilnikom o izradi procjene rizika, a metodološki se pri procjeni uvažava organizacijska struktura tvrtke te utvrđuju mjere i plan za uklanjanje ili smanjenja  rizika s ciljem  očuvanja radne sposobnosti radnika.

Uz pratnju Branimira Kufnera, direktora tvrtke Calligaris sudionici radionice tijekom obilaska proizvodnih pogona upoznati su kako se u praksi primjenjuju mjere zaštite na radu i učinkovito upravlja sustavom zaštite na radu.

Tvrtka Calligaris s radom je počela 2000. godine, u  talijanskom je vlasništvu, zapošljava 200 radnika  te ostvaruje stalni rast prihoda i zaposlenosti, a cjelokupna proizvodnja namijenjena je izvozu.

Ovu uspješnu radionicu u okviru projekta Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Unaprijedimo zaštitu na radu primjerima dobre prakse, pod nazivom Sustav upravljanja zaštitom na radu u drvoprerađivačkoj industriji uz Zavod za unapređivanje zaštite na radu organizirali su tvrtka Build Protect d.o.o. iz Rijeke, Hrvatska udruga poslodavaca i HGK – Županijska komora Rijeka.

radionica u tvrtki Calligaris