Projekt „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“: Uručene nagrade poslodavcima

Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Institutom za razvoj tržišta rada, Portalom Moj Posao i SOIH-om – Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, ponovno je pokrenuo projekt „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“.

Glavni cilj provedbe projekta i dodjeljivanja nagrade je isticanje poslodavca s pozitivnim praksama i iskustvima u zapošljavanju osoba s invaliditetom u svrhu promocije, unapređivanja i poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom te njihovog ravnopravnog sudjelovanja na tržištu rada. Samim tim će se utjecati na podizanje svijesti i senzibiliziranje javnosti, s naglaskom na poslodavce, te razmjenu iskustava i otvaranje mogućnosti za povećanjem zapošljavanja osoba s invaliditetom i njihovim lakšim pristupom na tržište rada.

Na svečanosti proglašenja  dobitnika nagrade “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom” sudjelovali su predstavnici Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, poslodavaca, ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, partnera u projektu, a  na skupu je bio nazočan i Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Obraćajući se nazočnima mr. sc. Marko  Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava istaknuo je  važnost integracije osoba s invaliditetom na tržište rada, podsjećajući da je ova  nagrada  ponovno pokrenuta nakon četiri godine stanke. U  Hrvatskoj  je zaposleno više od 10.000 osoba s invaliditetom, a Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u prošloj je godini isplatio za njihovo zapošljavanje potpore u visini iznad 77 milijuna kuna.

“Želimo maksimalno integrirati osobe s invaliditetom u društvo”, naglasio je ministar Pavić uz zahvalu poslodavcima koji u svojim radnim sredinama zapošljavaju takve osobe. “Zadovoljstvo je vidjeti poslodavce koji se trude integrirati osobe s invaliditetom, a njihovo iskustvo pokazuje da te osobe nisu nimalo manje bitne i da mogu obavljati poslove u tvrtkama i ustanovama u kojima su zaposlene”. Istaknuo je  da od 5. svibnja na snagu stupaju izmjene Zakona o profesionalnom vještačenju kojima će se omogućiti da se značajna sredstva koja se prikupljanju iz kvote zapošljavanja usmjere u zapošljavanje osoba s invaliditetom. “Ojačat ćemo Centre za profesionalnu rehabilitaciju, koji od 1. siječnja iduće godine prelaze u djelokrug  države”, dodao je Pavić ocijenivši kako Vlada poduzima učinkovite mjere u vezi integracije osoba s invaliditetom na tržište rada. Dodao je da je od osobite važnosti i dobra zaštita na radu kako bi se očuvala radna sposobnost radnika te spriječio nastanak invalidnosti.
Ravnateljica Zavoda Damira Benc , naglasila je  da nagrada služi podizanju društvene svijesti kako bi se vidjelo da osobe s invaliditetom mogu uspješno biti integrirane u radnu sredinu, a poslodavci im mogu stvoriti humane uvjete rada, primjerene njihovim sposobnostima i mogućnostima. Istaknula je  važnost izmjena zakona jer će se time omogućiti daljnji proces profesionalne rehabilitacije, putem Centara za profesionalnu rehabilitaciju, odnosno omogućit će se  dugoročno uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada. U postupku ocjenjivanja i razmatranja kandidata za dodjelu nagrade, stručnjaci  Zavoda  obišli su  16 gradova i u 20 organizacija koje su ušle u uži izbor za nagradu u šest kategorija.
Na današnjem skupu  za poslodavca  godine u kategoriji “primjer dobre prakse”  proglašen je  Galeb iz Omiša, a u kategoriji “javni sektor”  Komunalac iz Makarske. U kategoriji “mikro poduzetnik” nagradu je dobila tvrtka Punkt iz Pule, a u kategoriji “mali poduzetnik” Bijela harmonija iz Zagreba. Parkovi plus iz Rijeke nagrađeni su u kategoriji “srednji poduzetnik”, a Drvna industrija Klana iz Klane u kategoriji “veliki poduzetnik”.