Svečano obilježena 50 godišnjica rada HSUIR-a

 

ZAUZIMANJE ZA INVALIDE RADA I OSOBE S INVALIDITETOM

U Zagrebu je Hrvatski savez udruga invalida rada obilježio 50 godina uspješnog rada i djelovanja pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, supokroviteljstvom ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Na skupu je istaknuto da su osnovni ciljevi ove organizacije promicanje ljudskih prava i djelovanje na izjednačavanju mogućnosti invalida rada, uključivanje što većeg broja invalida rada u rad udruga te njihova ekonomska, socijalna, zdravstvena i pravna sigurnost.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Josip Petrač osvrnuo se na povijest nastanka Saveza i njegove aktivnosti. Podsjetio je kako 60 – tih godina, kad je bila kriza prvi su bez posla ostali invalidi rada, te je u to vrijeme osnovano šest udruga, te se stvorila kritična masa i uvjeti za osnivanje Saveza.

U proteklom razdoblju udruga je djelovala na unapređivanju društvenog položaja invalida rada, prevenciji nastanka ozljeda, zaštiti prava invalida rada i svih osoba s invaliditetom.

Uz brojne aktivnosti Hrvatskog saveza udruga invalida rada među kojima su posebno značajni konkretni programi i projekti, težište djelovanja bilo je usmjereno na pružanje pravne pomoći, podršku radu udruga i njihovo osnaživanje, suradnju s jedinicama lokalne samouprave i institucijama u Republici Hrvatskoj a sve s ciljem da se poboljša i unaprijedi položaj invalida rada u društvu i ukaže nas značaj primjerenih i sigurnih uvjeta rada.

Uz podsjećanje na proteklih 50 godina uspješnog rada, obljetnica je bila i prigoda za dodjelu priznanja Hrvatskog saveza udruga invalida rada pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos ostvarenju strateških ciljeva za izjednačavanje mogućnosti invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom. Među dobitnicima priznanja je i Zavod za unapređivanje zaštite na radu.

Zlatna značaka Hrvatskog saveza udruga invalida rada dodijeljena je zaslužnim članovima i suradnicima koji su doprinijeli u radu Saveza i unapređivanju kvalitete života invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom. Ovo priznanje dodijeljeno je Kolindi Grabar Kitarović, predsjednici RH, Andreju Plenkoviću, predsjedniku Vlade RH, Nadi Murganić, ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ljubici Lukačić, zastupnici Hrvatskom saboru, Marijani Petir, zastupnici u EU parlamentu, Anki Slonjšak, pravobraniteljici za osobe s invaliditetom, Milanu Bandiću, gradonačelniku Grada Zagreba, Marijeti Mađarić i Marijani Pletikosa, državnim tajnicama u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Među dobitnicima ovog značajnog priznanja je i Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Zbog službene spriječenosti i nemogućnosti sudjelovanja na ovoj svečanosti, Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu uputio je Hrvatskom savezu udruga invalida rada poruku u kojoj izražava zahvalnost na dosadašnjoj kvalitetnoj suradnji u promicanju značaja zdravih, humanih i sigurnih uvjeta rada svakog radnika u našoj zemlji, a time i zalaganju za sprječavanje nastanka smanjenje radne sposobnosti i invalidnosti. Uz najbolje želje za daljnji uspješan rad, ravnatelj Begović, naglasio je da će se Zavod za unapređivanje zaštite na radu, kao javna ustanova u suradnji s Hrvatskim savezom udruga invalida rada i drugim dionicima, kao i do sada zalagati za poduzimanje odgovarajućih mjera prevencije i očuvanje radne sposobnosti radnika tijekom cijelog radnog vijeka, te aktivno i ravnopravno sudjelovanje u svijetu rada invalida rada i drugih osoba s invaliditetom.

Kao predstavnik Zavoda na svečanom skupu i obljetnici Hrvatskog saveza udruga invalida rada bio je nazočan Muhidin Omerdić, voditelj Službe za zaštitu na radu, ovlaštenja, nadzor i analizu.