11. Sajam poslova u Zagrebu: ZAŠTITA NA RADU VAŽNA JE I ZA MLADE RADNIKE

U nazočnosti velikog broja izlagača i posjetitelja mr.sc. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava otvorio je u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu 11. tradicionalni Sajam poslova, koji je tom prigodom istaknuo da opći trendovi na području rada ukazuju na pozivna kretanja, dodavši kako se Hrvatska unatoč niskoj nezaposlenosti i rastu zaposlenosti, suočava s nedostatkom radne snage. Naglasio je važnost strukovnog obrazovanja, budući da statistike pokazuju da trećinu nezaposlenih čine mladi, a 68 posto njih ima srednju stručnu spremu koja je ujedno stručna sprema s najviše otvorenih radnih mjesta na Zavodu, istaknuvši kako se posebna pozornost mora usmjeriti ka jačanju strukovnog i dualnog obrazovanja koje će biti ključ reforme na području tržišta rada. “Kao odgovorna Vlada u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje provodimo mjere kojima je cilj aktivirati domaću radnu snagu, posebno kroz mjeru obrazovanja koju želimo maksimalno iskoristiti”, kazao je ministar podsjetivši kako je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava održalo sektorske sastanke s predstavnicima resora u kojima nedostaje radne snage.

Organizacijom Sajmova poslova Hrvatski zavod za zapošljavanje potiče neposredni kontakt poslodavaca i zainteresiranih tražitelja posla, potiče na aktivnost u traženju posla, omogućava partnerstvo svih dionika na tržištu rada, pruža informacije o mogućnostima obrazovanja, volontiranja, stipendiranja i cjeloživotnog učenja te naglašava važnost znanja i vještina potrebnih na tržištu rada.

Na ovogodišnjem Sajmu predstavilo se više od osamdeset poslodavaca i organizacija iz različitih područja i djelatnosti, koji su izložbom i multimedijskim prezentacijama predstaviti svoje kadrovske potrebe, prikupili informacije o kompetencijama tražitelja zaposlenja kao i potencijalnim zaposlenicima, te pružili niz korisnih savjeta.

U okviru cjelodnevnog programa posjetitelji su imali priliku upoznati se s mjerama aktivne politike zapošljavanja „Od mjere do karijere“, radionicama usmjerenima na pripremu nezaposlenih osoba za uspješno traženje posla, profesionalnim informiranjem o razvoju karijere, ciljanim brzim razgovorima poslodavaca s tražiteljima posla (Speed dating), te predavanjem na temu “Postani poduzetnik”.

I u ovogodišnjem programu 11. Sajma karijera aktivno i zapaženo sudjelovao je Zavod za unapređivanje zaštite na radu prezentacijom svojih brojnih aktivnosti namijenjenih mladim radnicima i poduzetnicima početnicima, informiranjem o Europskom tjednu zaštite na radu 2017., europskoj i nacionalnoj kampanji osvješćivanja javnosti o značaju i vrijednostima dobre zaštite na radu za sve uzraste. Veliki interes posjetitelja za zaštitu na radu, potvrdio je korisnost sudjelovanja Zavoda na ovakvim skupovima.