Obrtnici u HOK-u izrađivali dokument procjene rizika OiRA alatima

Radionica o upotrebi OiRA alata za izradu procjene rizika, koja je održana 24. listopada 2022. u Hrvatskoj obrtničkoj komori i Zagrebu, pobudila je veliko zanimanje obrtnika različitih struka. Obrtnici su, uz stručno vodstvo djelatnica Centra za sigurnost Divne Jakšić i Ane Savanović, imali priliku uz pomoć online interaktivnih alata za procjenu rizika – OiRA alata – procijeniti rizike u vlastitom obrtu te izraditi ovaj propisani i vrlo važan, temeljni dokument u području sigurnosti i zdravlja na radu.

Radionicu su zajednički organizirali Hrvatska obrtnička komora, ispred koje je sudionike pozdravio Dražen Horvat, i Uprava za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Načelnica Marina Borić istaknula je da je 30 OiRA alata, namijenjenih u prvom redu mikro i malim poslodavcima različitih djelatnosti, izrađeno u sklopu projekta Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu, čija vrijednost u konačnici doseže 4 milijuna kuna a provedba je sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda.

Istaknuto je da obrtnici koji zapošljavaju više radnika različitih struka, a za sve još nisu izrađeni OiRA alati, dokument procjene rizika mogu izraditi i uz pomoć metodološke aplikacije za procjenu rizika Risko, ili Riska u word formatu, u kojem mogu procijeniti rizik za sve poslove kojima se obrt bavi. Navedena aplikacija također je izrađena u sklopu projekta.

Ova radionica je jedna u nizu edukativnih događaja održanih nakon provedbe projekta, koja je završila 17. rujna 2022., a na kojima se predstavljaju pojedini projektni rezultati koji uvelike pridonose unaprjeđivanju sustava zaštite na radu.