Obrtnici u HOK-u izrađivali dokument procjene rizika OiRA alatima

Radionica o upotrebi OiRA alata za izradu procjene rizika, koja je održana 24. listopada 2022. u Hrvatskoj obrtničkoj komori i Zagrebu, pobudila je veliko zanimanje obrtnika različitih struka. Obrtnici su, uz stručno vodstvo djelatnica Centra za sigurnost Divne Jakšić i Ane Savanović, imali priliku uz pomoć online interaktivnih alata za procjenu rizika – OiRA alata – procijeniti rizike u vlastitom obrtu te izraditi ovaj propisani i vrlo važan, temeljni dokument u području sigurnosti i zdravlja na radu.

Radionicu su zajednički organizirali Hrvatska obrtnička komora, ispred koje je sudionike pozdravio Dražen Horvat, i Uprava za rad i zaštitu na radu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Načelnica Marina Borić istaknula je da je 30 OiRA alata, namijenjenih u prvom redu mikro i malim poslodavcima različitih djelatnosti, izrađeno u sklopu projekta Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu, čija vrijednost u konačnici doseže 4 milijuna kuna a provedba je sufinancirana iz Europskog socijalnog fonda.

Istaknuto je da obrtnici koji zapošljavaju više radnika različitih struka, a za sve još nisu izrađeni OiRA alati, dokument procjene rizika mogu izraditi i uz pomoć metodološke aplikacije za procjenu rizika Risko, ili Riska u word formatu, u kojem mogu procijeniti rizik za sve poslove kojima se obrt bavi. Navedena aplikacija također je izrađena u sklopu projekta.

Ova radionica je jedna u nizu edukativnih događaja održanih nakon provedbe projekta, koja je završila 17. rujna 2022., a na kojima se predstavljaju pojedini projektni rezultati koji uvelike pridonose unaprjeđivanju sustava zaštite na radu. Prethodno su, nekoliko dana po završetku projekta, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, na webinaru i seminaru uživo u HUP-u stručnjacima zaštite na radu i predstavnicima ovlaštenih tvrtki za obavljanje poslova zaštite na radu predstavljeni rezultati projekta: novi moduli u Informacijskom sustavu zaštite na radu, metodološka aplikacija za procjenu rizika Risko, sustav e-učenja s kvizom za provjeru znanja te pojedini priručnici za kvalitetnu provedbu mjera zaštite na radu, kao i pripremu za ispite za stručnjaka i koordinatora zaštite na radu. Predstavljeni su i priručnik, studija te video-materijali za sprječavanje mišićno-koštanih oboljenja, koji su također rezultat projekta.

Sudionicima četverodnevnog, 8. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“, koji je u rujnu 2022. održan u Zadru, u sklopu teme o procjeni rizika načelnica Borić i voditelj službe Muhidin Omerdić predstavili su online alate izrađene u projektu. Doc. dr. sc. Josipa Nakić, u sklopu teme o ergonomiji, predstavila je rezultate istraživanja o mišićno-koštanim tegobama administrativnih radnika, koje je provedeno u okviru projekta, kao i na tom istraživanju utemeljenu  studiju, priručnik i video-materijale o pravilnim i nepravilnim pokretima tijekom rada i vježbama za sprječavanje ovih poremećaja.

U ESF projektu razvijeni sustav e-učenja, koji se sastoji od šest modula, raznovrsnih priručnika i prezentacija, te online alati i besplatni edukativni materijali na temu prevencije bolova u leđima administrativnih radnika predstavljeni su i na savjetovanju koje je 7. listopada 2022. organizirala Udruga za promicanje zaštite na radu.

S rezultatima projekta Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu načelnica Borić upoznala je i sudionike seminara „Provođenje zaštite na radu kod upotrebe skela“, koji je 19. listopada 2022. u Čakovcu organizirala Udruga za promicanje zaštite ljudi u radnoj i životnoj okolini Međimurske županije.

Članovima Nacionalnog vijeća predstavljeni su rezultati ESF projekta “Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu” kojeg su jednoglasno podržali. Posebno su naglasili kako edukacijski materijali i aplikativna rješenja koja su rezulitrala provedbom projekta umnogome pridonose unaprjeđivanju sustava zaštite na radu, zaštiti zdravlja radnika kao i jačanju kompetencija svih dionika. Materijali objavljeni na web stranici Ministarstva su besplatni i svima dostupni. Po prvi puta je u Republici Hrvatskoj uspostavljen sustav e-učenja iz područja zaštite na radu i kao takav velika je podrška u radu stručnjaka zaštite na radu, naglasili su članovi Nacionalnog vijeća.