Brodsko-posavska županija: Radni susret s poduzetnicima i stručnjacima zaštite na radu

Nastavljajući uspješnu suradnju sa Zavodom za unapređivanje zaštite na radu, Regionalni ured Hrvatske udruge poslodavaca Osijek, organizirao je u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije, predstavljanje prve Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“ 2016.-2018.

Nazočnim poduzetnicima i stručnjacima zaštite na radu Vanja Glogovac i Neven Obradović, viši stručni savjetnici u Zavodu predstavili su interaktivne vodiče kampanje i praktične primjere te ih uputili na njihovo korištenje putem internetskih stranica Zavoda. Sve tvrtke i ustanove na području ove županije pozvane su na aktivno sudjelovanje u provedbi aktivnosti informiranja, osvješćivanja, donošenja i provedbi vlastitih akcijskih planova mjera usmjerenih na unapređivanje zaštite na radu pri čemu su ključni dionici poslodavci, stručnjaci zaštite na radu, sindikati i radnici.

Povećanje produktivnosti, konkurentnosti, očuvanje radne sposobnosti radnika tijekom cijelog radnog vijeka, smanjivanje prijevremenih odlazaka s tržišta rada, smanjivanje gubitaka uzrokovanih ozljedama i profesionalnim bolestima i bolestima u vezi s radom, kao i izostanaka s rada zbog bolovanja mogući su pozitivni učinci ove kampanje u svakoj radnoj sredini zaključili su sudionici ovog skupa.

Druga tema seminara bila je Procjena rizika i upute o praktičnom načinu korištenja besplatnog on-line RISKO alata, koji je izradio Zavod za unapređivanje zaštite na radu i koji služi kao pomoć svim poslodavcima i drugim dionicima u provedbi analize mjesta rada, prisutnih rizika te mjera prevencije i aktivnosti na otklanjanju ili smanjivanju razine rizika.

Tijekom interaktivnog izlaganja sudionici seminara su imali priliku iznositi svoja iskustva te postavljati pitanja i dobiti odgovore o praktičnom postupanju u organizaciji i provedbi pojedinih mjera zaštite na radu s ciljem poboljšanja i unapređivanja sigurnosti na radu.