Dan inženjera RH

140 GODINA DOPRINOSA RAZVOJU GOSPODARSTVA

Pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade u suradnji s Akademijom tehničkih znanosti Hrvatske u Zagrebu je u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza svečanim skupom u dvorani Građevinskog fakulteta obilježen 2. ožujka Dan inženjera Republike Hrvatske.

Na svečanosti su bili nazočni izaslanik predsjednika Vlade Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, prof.dr.sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja i Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Uz brojne goste skupu su nazočili Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Muhidin Omerdić, voditelj Službe za zaštitu na radu, ovlaštenja, nadzor i analizu.

Dan inženjera Republike Hrvatske obilježava se 2.ožujka, na dan kada je 1878. godine osnovan Klub inžinirah i arhitektah u Zagrebu, preteča današnjeg Hrvatskog inženjerskog saveza.

Hrvatske inženjerske udruge uvijek su pronalazile puteve i načine održivosti, unatoč mnogim poznatim teškoćama u ovom stočetrdesetgodišnjem razdoblju. Pod raznim imenima i ustrojbenim oblicima doprinosile su gospodarstvu, obrani i razvitku Hrvatske države, istaknula je u uvodnom obraćanju prof.dr.sc. Vjera Krstelj, predsjednica Hrvatskog inženjerskog saveza. Cilj ovog saveza je okupljanje i udruživanje inženjerskih udruga radi zajedničkog djelovanja na zaštiti, razvoju i promociji inženjerskih profesija, osiguravajući tako nužnu spoznaju o značajnom utjecaju inženjera na razvoj tehnologije, gospodarstva i poboljšanje kvalitete života. Danas želimo utjecati na stvaranje javnoga, znanstvenog i stručnog mišljenja i stajališta o svim bitnim tehničkim, ekonomskim, proizvodnim i drugim pitanjima. Posebno značajnim za budućnost naše zemlje smatramo obrazovanje za stjecanje temeljnih znanja na svim razinama obrazovanja, potrebnih za daljnje usavršavanje u tehničkom području, rečeno je na skupu.

Nakon pozdravnih govora prof.dr.sc. Vladimira Andročeca, predsjednika Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i prof.dr.sc. Nevena Kuspilića, dekana Građevinskog fakulteta u Zagrebu program je nastavljen aktualnim predavanjima.

Kamo ide hrvatsko graditeljstvo bila je tema izlaganja mr.sc. Željka Uhlira, državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. O energetskoj tranziciji i industriji 4.0 govorio je prof.dr.sc. Neven Duić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Prof. dr.sc. Ivan Perović s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u svojem izlaganju ukazao je na Izazove i perspektive Industrije 4.0, a o projektu Pelješki most izlaganje je održala Gordana Hrelja Kovačević, dipl.ing. građ., stručna suradnica na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Hrvatski inženjerski savez i Zavod za unapređivanje zaštite na radu uspostavili su suradnju odmah na početku rada Zavoda s ciljem promicanja značaja inženjerske struke sigurnosti i zaštite na radu, kao i drugih inženjerskih struka koje nakon polaganja stručnog ispita stručnjaka zaštite na radu sudjeluju u organizaciji provedbi mjera zaštite na radu u tvrtkama, ustanovama i ovlaštenim osobama za poslove zaštite na radu.