Procjena rizika: Dostupan prvi besplatan OiRA alat za frizere

Na mrežnoj platformi https://oiraproject.eu/hr , koju je razvila Europska agencija za zaštitu na radu kako bi omogućila stvaranje online interaktivnih alata za procjenu rizika na bilo kojem jeziku na jednostavan i standardiziran način, objavljen je prvi takav hrvatski alat za frizere. Za korištenje je dostupan na poveznici:

https://oiraproject.eu/hr/oira-tools?text=&field_country[11]=11&sort=alphabetically

OiRA (Online Interactiv Risk Assessment – Internetska interaktivna procjena rizika) alati jesu besplatne internetske aplikacije, jednostavne za upotrebu, koje mogu pomoći mikro i malim poslodavcima da sami izrade procjenu rizika.

Pridruživši se OiRA zajednici, u Republici Hrvatskoj krenuli smo s izradom OiRA alata za frizere, što je i najčešća praksa kod uključivanja novih članova. OiRA alat za frizere omogućuje prepoznavanje i procjenu rizika u frizerskim salonima. Temeljem procjene rizika, mogu se poduzeti preventivne mjere za poboljšanje radnih uvjeta. Ujedno, ovaj alat je i edukacijski alat – cilj je informirati poslodavce i radnike o rizicima kojima su kao frizeri izloženi, te ih poučiti kako izbjeći zdravstvene probleme.

Poslovi frizera su različiti i zahtijevaju dobru fizičku sposobnost. OiRA alat za frizere obuhvaća sve rizike s naglaskom na zaštitu od kemijskih štetnosti i zaštitu kože. Njime se predlažu rješenja i mjere za uklanjanje ili smanjivanje rizika.

Alat priprema poslodavce i radnike za procjenu rizika, pomaže u prepoznavanju rizika i izradi plana mjera za prevenciju mogućih opasnosti i zaštitu zdravlja radnika. Sastoji se od pet modula koji uključuju organizaciju i provođenje zaštite na radu, informacije o uvjetima rada, frizerske poslove, njegu kože i dr. Također navedene su i mjere zaštite od požara. Ako osim rizika navedenih u samom alatu postoji još izvora opasnosti, štetnosti i napora, oni se mogu dodati. Završno izvješće može se pohraniti i ispisati kao dokument procjene rizika, jednako kao i plan mjera ako su potrebne.

Uz pomoć ovog alata, čija je upotreba jednostavna, mogu se poboljšati uvjeti rada u frizerskim salonima, čime se pridonosi zaštiti zdravlja radnika, njihovoj motiviranosti i radnoj sposobnosti.

Zaključno, izrada procjene rizika može biti poprilično izazovna, a posebno za mikro i male poslodavce, kojima može nedostajati sredstava ili znanja o učinkovitom upravljanju sigurnošću i zdravljem na radu. OiRA alati vode poslodavce kroz postupak procjene rizika, u koju moraju biti uključeni i radnici, te ih ujedno i educiraju o zaštiti na radu – počevši od prepoznavanja i evaluacije rizika, preko donošenja odluka o preventivnim mjerama i njihovoj provedbi u cilju sigurnosti na radu i zaštite zdravlja radnika, do praćenja i izvješćivanja. Upravo u tom smislu cilj OiRA alata je omogućiti mikro, malim i srednjim poslodavcima koji nikad nisu procjenjivali rizik ili to nisu napravili na sustavan i strukturiran način, da naprave prve korake u tom pogledu.

Jednostavan pristup, jednostavna i besplatna upotreba preduvjeti su za uspjeh OiRA alata i u Hrvatskoj, osobito s obzirom na činjenicu da je u sklopu OiRA zajednice izrađeno 138 OiRA alata za različita zanimanja iz ukupno 66 sektora, a koji se koriste u 17 europskih država, te su prevedeni na 15 jezika. Prvi OiRA alat namijenjen frizerima je dostupan, a Zavod za unapređivanje zaštite na radu planira ubrzanu izradu OiRA alata i za druge sektore.