Zavod na Sajmu poslova u turizmu

ZA SIGURAN RAD U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

Na manifestaciji Dani poslova u turizmu 2018., u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma u Zagrebu, sudjelovao je i Zavod za unapređivanje zaštite na radu, pružajući potporu poslodavcima i radnicima te promičući značaj zaštite na radu, kao područja od posebnog društvenog interesa, čija učinkovita organizacija i provedba doprinosi pozitivnim gospodarskim i turističkim rezultatima.

Dani poslova u turizmu zajednički su projekt Ministarstava rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva turizma, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca i Udruge poslodavaca u hotelijerstvu.

Cilj sajma je prezentirati turističko-ugostiteljski sektor i turizam s namjerom povećanja atraktivnosti, zainteresiranosti i zapošljivosti za tražena zanimanja.

U nazočnosti velikog broja izlagača i posjetitelja ministar rada i mirovinskoga sustava mr.sc. Marko Pavić obišao je izlagače na Danima poslova u turizmu i zadržao se u razgovoru s predstavnicima turističkih tvrtki i tražiteljima posla.

Primarni cilj je osigurati potrebe poslodavaca za radnicima, aktivirati domaću radnu snagu, pa je Hrvatski zavod za zapošljavanje proveo anketiranje nezaposlenih radi iskazivanja interesa za rad u sezoni, a paralelno uz to realiziraju se i programi prekvalifikacije nezaposlenih. Vlada je poduzela odgovarajuće mjere kako bi potaknula otvaranje novih radnih mjesta, a ove godine osigurano je oko 2 milijarde kuna za poticanje zapošljavanja, od čega se 1,6 milijardi kn odnosi na paket mjera aktivne politike zapošljavanja. Posebno je osnaženo pripravništvo u privatnom sektoru te dijelu javnog sektora, povećane su potpore za samozapošljavanje s 35 na 55.000 kn, a ukoliko se do pet korisnika udruži mogu dobiti i do 270.000 kn. Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2018. do 2020. godine su nacionalni strateški dokument za trogodišnje razdoblje a sadrže tri osnovna cilja i to: povećanje stope zaposlenosti, usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada i jačanje aktivnosti informiranja sudionika na tržištu rada.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu posjetiteljima je predstavio Vodič za siguran rad u turizmu i ugostiteljstvu, kampanju EU OSHA „Upravljanje opasnim tvarima za zdrava radna mjesta“ 2018.-2019., Nacionalnu kampanju „STOP ozljedama na radu“, informativne letke, spotove, kratke edukativne filmove i Savjetovalište ZNR 3u1, a kroz neposredan razgovor sa stručnjacima Zavoda poslodavci i tražitelji posla imali su priliku dobiti niz korisnih savjeta i uputa.

Ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Vitomir Begović, na ovoj manifestaciji razgovarao je s poslodavcima i nezaposlenima koji su zainteresirani za rad u turizmu, pozivajući ih na promicanje kulture prevencije na radnim mjestima i korištenje niza besplatnih usluga Zavoda, a s predstavnicima pojedinih tvrtki dogovorena je i daljnja suradnja.

Osim velika tri sajma u Zagrebu, Osijeku i Splitu u sklopu ovogodišnje manifestacije specijalizirani sajmovi održani su u Vukovaru i Bjelovaru.

Prilika je to da brojni poslodavci-izlagači predstave mogućnosti koje nude za zapošljavanje, odnosno slobodna radna mjesta za ovu godinu, a na svakom izlagačkom mjestu otvorena je mogućnost izravnih pojedinačnih razgovora o potrebama i mogućnostima zapošljavanja.