Dobra praksa „MJERE ZNR PRI KORIŠTENJU ELEKTRIČNE OPREME U VLAŽNIM I SKUČENIM PROSTORIMA“

 

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca 10. srpnja 2019. g. u Zagrebu organiziralo stručni skup pod nazivom „Mjere zaštite na radu pri korištenju električne opreme u vlažnim i skučenim prostorima“.

Cijeli program organiziran je povodom tragičnog događaja u tvrtki DIV iz Knina gdje je dvoje radnika smrtno stradalo od udara električne struje, kao i nesretnog događaja u Čepinu pri radu u kanalizaciji, koji je za posljedicu imao smrt trojice radnika.

Svrha održanih prezentacija od strane stručnjaka iz ovog područja, kao i prikaz dobre prakse pri radu u skučenim prostorima, jest prevencija ovakvih neželjenih događaja.

Prisutnima su se u uvodnom dijelu obratili g. Jere Gašperov, načelnik Sektora za zaštitu na radu pri ministarstvu i gđa. Admira Ribičić, direktorica Odjela za zakonodavstvo i pravne poslove pri HUP-u.

Nakon toga slijedio je radni dio u kojem su predavači izlagali svoje teme te podijelili iskustva iz prakse u Republici Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Prva tema bila je „Mjere zaštite na radu pri korištenju električne opreme u zatvorenim prostorima“ koju je predstavio g. Stjepan Jaić, viši inspektor – specijalist pri Državnom inspektoratu.

Nešto više o zakonodavstvu i iskustvu rada u skučenim prostorima u inozemstvu rekao je g. Husein Toromanović, stručni savjetnik za zaštitu na radu u tvrtki Colas Hrvatska d.d.

Svoje iskustvo pri radu na sanaciji spremnika za gorivo na benzinskim postajama podijelio je i g. Žarko Jelača, rukovoditelj službe održivog razvoja, zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša u STSI d.o.o.

Nakon toga uslijedio je još jedan primjer dobre prakse o radu vanjskih izvođača radova u ograničenim prostorima koji je sa nama podijelio g. Josip Folnović, specijalist zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša u Zagrebačkoj pivovari d.o.o.

Stručni skup završio je predstavljanjem vodiča Ministarstva rada i mirovinskoga sustava “Siguran rad u skučenim prostorima” od strane g. Muhidina Omerdića, voditelja Službe za unapređivanje sigurnosti na radu i ovlaštenja pri ministarstvu.

Ovaj vodič sadrži praktične upute za siguran rad u skučenim prostorima temeljene na propisima i dobroj praksi.

Budući da je iskazan veliki interes za nastavak održavanja ovakvih stručnih skupova, ministarstvo će u skladu sa svojim mogućnostima organizirati predmetne skupove i u drugim gradovima RH.

Cijeli program moderirala je Sanja Sambol, viša stručna savjetnica pri ministarstvu, te je na kraju, u ime Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, zahvalila predavačima i predstavnicima HUP-a, te svima koji su se odazvali na skup, uz najbolje želje za daljnji učinkovit rad na unapređivanju zaštite na radu u radnim sredinama kao i u našoj zemlji.

 

PREZENTACIJE SA SKUPA

VODIČ ZA SIGURAN RAD U SKUČENIM PROSTORIMA