Edukacijsko-preventivna aktivnost s ciljem sprječavanja mišićno-koštanih oboljenja

Cilj edukacijsko-preventivne aktivnosti koja se provodi u sklopu ESF projekta „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“ je sprječavanja nastanka mišićno-koštanih bolesti administrativnih radnika, odnosno zaustavljanje progresivnog tijeka već nastalih mišićno-koštanih oboljenja tijekom rada zbog pogrešnih kretnji i posture tijela tijekom obavljanja administrativnih poslova. Važno je istaknuti da su mišićno-koštani poremećaji, prema istraživanju Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), jedna od vodećih bolesti i glavni uzrok izostajanja s posla u zemljama EU.

U sklopu ovog ESF projekta već je kreiran i proveden online anketni upitnik za procjenu mišićno-koštanih poremećaja administrativnih radnika. Bilo je planirano da se upitnikom obuhvati 300 administrativnih radnika, a pozivu se odazvalo više od 1.600 administrativnih radnika, što omogućuje izradu relevantne studije.

Stručna studija na temelju rezultata online istraživanja o procjeni mišićno-koštanih poremećaja administrativnih radnika detektirat će najčešće lokacije mišićno-koštanih poremećaja i utvrditi moguće uzročno-posljedične veze između kontinuirane primjene nepravilnih obrazaca pokreta na radnome mjestu i lokacije bolnih područja lokomotornog aparata. U studiji će se predložiti mjere rane intervencije u području kineziologije s ciljem primarne ali i sekundarne prevencije mišićno-koštanih poremećaja te uspostave pravilnog držanja tijela i pravilnih obrazaca pokreta na radnome mjestu administrativnog radnika.

U sklopu projekta „Razvoj sustava e-učenja, upravljanja i praćenja zaštite na radu“, uz stručnu studiju, izrađuje se i priručnik sa slikovnim prikazom najčešćih nepravilnih  pokreta administrativnih radnika tijekom obavljanja poslova, te sa slikovnim prikazom pravilnih pokreta. Snimit će se i 70 video-clipova s pravilnim i nepravilnim pokretima u obavljanju administrativnih poslova, te s vježbama za postizanje i održavanje pravilnog držanja tijela administrativnih radnika.

Uslugu provedbe edukacijsko-preventivne aktivnosti s ciljem sprječavanja mišićno-koštanih oboljenja obavlja Kineziologija rada d.o.o.

Web studija: Povezanost posturalno-kretnih navika i simptoma mišićno-koštanih poremećaja administrativnih radnika (.pdf)

Priručnik: Pravilne posturalno-kretne navike i vježbanje s ciljem očuvanja zdravlja mišićno-koštanog sustava administrativnih radnika (.pdf)

Ovdje možete preuzeti letak

Video materijali: