EU-OSHA kampanja Zdrava mjesta rada za sve uzraste

EU-OSHA-hr

Kampanja EU-OSHA 2016. – 2017. ˝Zdrava mjesta rada za sve uzraste” prilika je za  promicanje održivog rada i zdravog starenja od samog početka radne aktivnosti pa do završetka radnog vijeka ispunjenjem uvjeta za punu starosnu mirovinu.

Zbog čega je ova kampanja toliko važna?

Radna snaga u Europi sve je starija. Dob za odlazak u mirovinu sve je viša, a duži radni vijek je izgledan. Rad je dobar za fizičko i mentalno zdravlje, a dobro upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu povećava produktivnost i učinkovitost. Demografske promjene mogu prouzročiti probleme, no osiguranjem održivog radnog vijeka može se doskočiti tim izazovima.

zdravamjestaradazasveuzrastev2

Predviđa se da će u brojnim europskim zemljama do 2030. godine, više od 30 posto radne snage činiti radnici između 55 i 64 godine starosti. Starenje radne snage donosi razne izazove za sve koji su uključeni u upravljanje zaštitom na radu. Dulji radni vijek može dovesti do duljeg izlaganja rizicima. Više radnika imat će kronične zdravstvene probleme i specifične potrebe. Radnici starije dobi mogu biti osjetljiviji na pojedine sigurnosne i zdravstvene opasnosti.

Moraju se uzeti u obzir povećana učestalost zdravstvenih problema povezanih s radom u određenim sektorima i poslovima s teškim fizičkim i/ili duševnim opterećenjem, fizičkim radom ili neuobičajenim radnim vremenom. Sve je važnija prevencija invalidnosti, rehabilitacija te povratak na posao.

infographic_4_HR_v1.0

Napo je junak niza crtanih filmova za podizanje razine svijesti o sigurnosti i zdravlju na mjestu rada. Ti su filmovi idealni za širenje osnovnih načela zaštite na radu (ZNR) na zanimljiv i neformalan način. Svi su filmovi nijemi, pa ih svi mogu razumjeti.

U filmu o Napu usredotočili smo se na nekoliko aspekata ZNR-a u kontekstu starenja radne snage koji prikazuju kako oni djeluju na zaposlenike te kako zaposlenici na njih reagiraju. Kao i u svim ostalim filmovima iz te serije, Napo pomaže pri utvrđivanju rizika i nudi praktična rješenja i prijedloge za poboljšanja.

E-vodič „Zdrava mjesta rada za sve uzraste” organizacijama pruža informacije i podršku u području upravljanja sigurnošću i zdravljem na radu u kontekstu starenja radne snage. Njime se nastoji razviti svijest i znanje povezano sa starenjem radne snage, samim procesom starenja te njegovim posljedicama na radnom mjestu te pružiti praktične smjernice za suočavanje s izazovima koji su s time povezani.

e-vodičslika

Klikom na promo sliku kampanje Zdrava mjesta rada za sve uzraste na raspolaganju su vam različiti informativni materijali.

MATERIJALI KAMPANJE slika 2