Konferencija Europske udruge graditelja (EBC)

RACIONALIZIRATI ALI I OČUVATI STANDARDE ZAŠTITE NA RADU

Hrvatska obrtnička komora bila je domaćin godišnje konferencije Europske udruge graditelja (EBC), a središnja tema trećeg susreta bila je kako pomoći graditeljskim obrtima te mikro i malim poduzetnicima u prilagođavanju legislativi o zdravlju i sigurnosti na mjestima rada. Skup je otvoren pozdravnim govorima predsjednika Europske udruge graditelja, Patricka Liebusa i govorom domaćina, predsjednika Hrvatske obrtničke komore, Dragutina Ranogajca a uslijedila su izlaganja Maria Antonića, državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Katarine Ivanković Knežević, državne tajnice u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Dunje Magaš, državne tajnice u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te Marijane Petir, zastupnice u Europskom parlamentu. Cjelodnevni skup je nastavljen nizom stručnih izlaganja hrvatskih i europskih institucija i organizacija.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu pružio je doprinos uspješnom održavanju ove međunarodne konferencije kroz izlaganje Elvire Deriš, više stručna savjetnice u Službi za zaštitu na radu, ovlaštenja, nadzor i analizu Zavoda koja je govorila na temu „Zajedno za zaštitu na radu, zdravlje i produktivnost u građevinskom sektoru“. Posebno je naglasila važnost primjene propisanih pravila u području zaštite na radu u građevinskom sektoru te upoznala sudionike skupa s brojnim aktivnostima koje provodi Zavod. Predstavila je ciljeve i provedbu Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“, vodiče namijenjene pružanju potpore obrtnicima te mikro i malim poduzetnicima u ispunjavanju osnovnih obveza iz područja zaštite na radu, prvenstveno u izradi procjene rizika, osposobljavanja radnika za rad na siguran način, provođenju unutarnjeg nadzora i dr. U nastavku prezentacije sudionici su upoznati i s ostalim aktivnostima Zavoda kao što su; „ Savjetovalište ZNR 3U1“, „Info poduzetnički kutak ZNR za obrtnike“, programima „ Za siguran poduzetnički korak“ i „Zaštiti se znanjem !“ te aktivnostima na izradi interaktivne procjene rizika (OiRA).

Na kraju skupa održana je panel rasprava koja je rezultirala zaključkom da je potreban stabilan i jednostavan zakonodavni okvir na razini svih članica EU koji će postaviti ujednačene standarde, smanjiti administrativno i financijsko opterećenje obrtnika, mikro i malih poduzetnika ali ne ugrožavajući standarde sigurnosti na radu.