Tjedan cjeloživotnog učenja

 

ZAŠTITA NA RADU SASTAVNI DIO CJELOŽIVOTNOG UČENJA

Tjedan cjeloživotnog učenja nacionalna je obrazovna kampanja koju provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih uz sudjelovanje partnera s ciljem podizanja svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Riječ je o UNESCO-ovoj inicijativi pokrenutoj 1999. godine, koja se svake godine provodi u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija.

U Hrvatskoj se Tjedan cjeloživotnog učenja prvi put počeo obilježavati 2002. godine, a kontinuirano se od 2008. godine svake godine održava niz skupova i manifestacija, a u ovogodišnji program uključio se i Zavod za unapređivanje zaštite na radu.

Ove godine 11. Tjedan cjeloživotnog učenja odvija se u znaku Nacionalne obrazovne kampanje „Provježbaj mozak !“.

Susret je otvoren prigodnim obraćanjem gđe. Jadranke Krmpotić, ravnateljice POU Obris, u kojem je naglasila važnost cjeloživotnog učenja, osvrnuvši se na područje zaštite na radu, te kako mogućnosti za učenje i obrazovanje trebaju biti otvorene svima, bez obzira na dob, spol, radni status, invaliditet i dr.

Podržavajući značaj cjeloživotnog učenja u području zaštite na radu u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Obris iz Požege, jednim od partnera ove kampanje,, Sanja Sambol, viša stručna savjetnica u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu održala je predavanje na temu „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ u Pakracu u Poduzetničkom centru Pakrac d.o.o.

U svojem izlaganju Sanja Sambol istaknula je važnost cjeloživotnog učenja u području zaštite na radu te mogućnosti i koristi koje ostvaruju radnici, poslodavci i društvo u cjelini. Tijekom izlaganja posebno se osvrnula na zdravo starenje, potrebu implementacije sigurnosti i zdravlja na radu u obrazovne sadržaje te zaštitu mladih na radu. Sudionici skupa suglasni su da je s učenjem o zaštiti pri i na radu potrebno krenuti od najranije životne dobi a osposobljavanje za siguran rad i razvoj kulture zaštite na radu trebaju biti prisutni kroz cijeli radni vijek. Budući se cjeloživotno učenje odnosi na svaku aktivnost učenja tijekom cijelog života radi unapređenja znanja, vještina i kompetencija u okviru osobnog, građanskog, društvenog ili profesionalnog djelovanja pojedinca zaštita na radu mora biti nezaobilazni dio tog procesa, zaključeno je na skupu u Poduzetničkom centru u Pakracu.