Informiranje građana o prevenciji u zaštiti zdravlja radnika na Cvjetnom trgu

Informiranje građana o prevenciji u zaštiti zdravlja radnika na Cvjetnom trgu

Svjetski i Nacionalni dan zaštite na radu – 28. travnja, kojom prigodom se prisjećamo svih žrtava nesreća na radu, odnosno radnika koji su preminuli zbog ozljeda na radu i/ili profesionalnih bolesti, Zavod za unapređivanje zaštite na radu obilježio je informiranjem građana na zagrebačkom Cvjetnom trgu o važnosti prevencije u zaštiti zdravlja i sigurnosti radnika. U programu su sudjelovali djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, studenti Zdravstvenog veleučilišta i djelatnici Zavoda.

Djelatnici Zavoda, uz savjete vezane uz zaštitu zdravlja i sigurnosti radnika, ističući pri tome važnost te kulture prevencije rizika, dijelili su promotivne materijale te promovirali europsku i nacionalnu kampanju kojima se potiče kvalitetna zaštita na radu. Djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zainteresiranim građanima mjerili su indeks tjelesne mase, te promovirali Nacionalni program “Živjeti zdravo” – Radno mjesto kao važna odrednica zdravlja, dok su studenti Zdravstvenog veleučilišta mjerili građanima tlak. Unatoč kišovitom vremenu, građani su se odazvali pozivu, rado su prekontrolirali svoj tlak i indeks tjelesne mase, te imali mnoštvo pitanja za liječnice i buduće medicinske sestre, kao i za djelatnike Zavoda.

Također, građani su se rado upoznali s ciljevima Nacionalne kampanje “STOP ozljedama na radu” 2016.-2018., koju je inicirao i koju provodi ovaj Zavod, a koja je ujedno i prva kampanja u području zaštite na radu od osamostaljenja Hrvatske. Cilj je smanjiti broj ozljeda na radu prevencijom rizika, razvijanjem kulture zaštite na radu, informiranjem, educiranjem i motiviranjem svih ključnih dionika za učinkovitiju provedbu mjera zaštite na radu. Građane su zanimale i poruke Europske kampanje “Zdrava mjesta rada za sve uzraste” 2016.-2017., koja upućuje na važnost održivog rada i zdravog starenja od samog početka radne aktivnosti pa do završetka radnog vijeka, što je posebno značajno imajući u vidu demografsko stanje i potrebu produžetka radnoga vijeka u Hrvatskoj. Ključni zadatak je osigurati poboljšanje uvjeta rada, kvalitete radnih mjesta, podizati radnu sposobnost radnika, prilagođavati mjesta rada radnicima, čime se pridonosi duljem radnom vijeku, boljem psihofizičkom zdravlju radnika, te manjim izostancima s rada zbog bolovanja.

Uz manifestaciju na Cvjetnom trgu, Zavod za unapređivanje zaštite na radu u povodu obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu inicirao je i niz drugih aktivnosti, te je pritom posebno naglašena važnost zaštite radnih prava i promoviranja sigurnog i zaštićenog radnog okruženja za sve radnike, a posebno žene i one koji rade opasne poslove. Obilježavanjem Dana zaštite na radu nastoji se utjecati na podizanje svijesti o važnosti osiguranja zdravog i sigurnog okruženja za rad, što je u skladu s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima prema kojima svaki radnik ima pravo raditi u uvjetima u kojima se cijeni njegovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo.

Stoga, Zavod sustavno prati stanje zaštite na radu i izravno djeluje na smanjenje broja ozljeda na radu provedbom Nacionalne kampanje “STOP ozljedama na radu”, uz moto: Zaštita na radu je prva!