Obilježen Svjetski dan učitelja

ISTAKNUTA VAŽNOST UČITELJA

I ove godine Svjetski dan učitelja 5. listopada obilježen je prigodnom svečanošću u organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja u Zagrebu a na skupu nazočnima se obratila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata. Svjetski dan učitelja, proglasio je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Obraćajući se nazočnima Sanja Šprem istaknula je da je Sindikat hrvatskih učitelja najveći obrazovni sindikat u Republici Hrvatskoj, koji čine zaposleni u osnovnoškolskim i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama. U više od 850 podružnica okupljeno je više od 26.000 zaposlenika što Sindikat hrvatskih učitelja čini najvećim granskim sindikatom u državi.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana učitelja je isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov doprinos razvoju društva u cjelini, te naglašavanje ove profesije, kao i samog obrazovanja koje u Hrvatskoj očekuju značajne reforme kojima je potrebno pružiti kvalitetne odgovore na sadašnje i buduće izazove tržišta rada. Prigodna svečanost održana u dvorani Andromeda Matice hrvatskih sindikata u Zagrebu bila je prilika da se učiteljima upute riječi zahvalnosti na trudu, znanju i strpljenju koje nesebično ulažu kako bi djeca i mladi usvojili potrebna znanja i vještine, stekli vrijedna iskustva i izgradili temelje za sigurnu i sretnu budućnost. Skup je bio i prigoda da predstavnici Sindikata istaknu potrebu poboljšanja materijalnog položaja učitelja, uvjeta njihovog rada a u okviru toga važna je i zaštita na radu.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak naglasio je potrebu povratka diginiteta učiteljske profesije te istaknuo da uspjeh obrazovne reforme ovisi o kvalitetnom i motiviranom učitelju.

Uz učitelje, članove Sindikata, uzvanike i goste svečanom obilježavanju Svjetskog dana učitelja bio je nazočan i Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

U okviru svečanog programa otvorena je i prigodna izložba učenika 6.osnovne škole iz Varaždina koji su prikazali mnoštvo aktivnosti kroz poduzetni, kreativni i inovativni pristup.

6.osnovna škola Varaždin – izložba u povodu Svjetskog dana učitelja