Održana konferencija: „Bolji propisi za bolje poslovanje – Jednostavnije, lakše, jeftinije”

U organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatska udruga poslodavaca pod medijskim pokroviteljstvom Jutarnjeg lista u zagrebačkom hotelu Esplanade održana je konferencija “Bolji propisi za bolje poslovanje – Jednostavnije, lakše, jeftinije” koju je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na konferenciji su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić, saborski zastupnici i brojni gospodarstvenici. Na skupu su bili nazočni i Vitomir Begović,ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju,informiranje i međunarodnu suradnju.

„Naš cilj danas je tijekom konferencije koja govori o boljim propisima kao dijelu reformske agende govoriti o tome koje su to mjere koje radimo da poboljšamo poslovnu klimu. Želimo da te reforme dovedu do kvalitetnijih i bolje plaćenih radnih mjesta. Kao država moramo biti spremni mijenjati način rada, ustaljene obrasce komunikacije i poglavito odnose sa svijetom poduzetništva. Država mora biti primjer da je voditelj promjena i da je istinski servis građana“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković otvarajući konferenciju.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić, predstavila je rezultate administrativnog rasterećenja gospodarstva započetog još početkom prošle godine pri čemu je istaknula i završetak izrade prvog online alata za procjenu rizika za frizersku djelatnost, te najavila nastavak rada na alatima za druga zanimanja.

“Sustavno radimo na mjerama administrativnog rasterećenja za poduzetnike. Tako smo tijekom prošle godine analizirali više od 800 raznih propisa, od kojih smo većinu pojednostavili, a mnoge nepotrebne i ukinuli. Na temelju dosad provedenih mjera, gospodarstvo smo po nekim izračunima već rasteretili za gotovo milijardu kuna, a do kraja ove godine ostvarit ćemo dodatnih 610 milijuna kuna”, naglasila je potpredsjednica Vlade i ministrica Dalić ističući glavna područja reformskih aktivnosti.

Potpredsjednica Dalić naglasila je kako je snižavanje troškova poduzetnika bit reforme o smanjivanju administrativnih opterećenja. Iako je značajan dio tih troškova nužan, postoji dio troškova koje kreiraju sami propisi što je nepotreban teret koji smanjuje konkurentnost i obeshrabruje ljude da zakorače u svijet poduzetnika. Kao drugi dio reforme potpredsjednica Vlade navela je sustavno rezanje različitih birokratskih opterećenja kroz koordinaciju velikog broja ministarstava.

„Sadašnja Vlada ima šansu započeti ono što njeni prethodnici nisu; mijenjati sve ono što ne funkcionira i što nas zaustavlja u rastu i napretku. Poslodavci, a vjerujem i građani, podržat će Vladu u provođenju reformi, a očekujemo da će se i ove godine maksimalno posvetiti upravo pitanjima administrativnih rasterećenja gospodarstva“, istaknula je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

Na konferenciji su održane i kratke prezentacije o primjerima usporedne međunarodne prakse. Vedran Antoljak iz tvrtke Sense Consulting, koja je sudjelovala u pripremi i provedbi ove reforme, predstavio je usporednu analizu rezultata sličnih reformi u drugim državama kao što su Makedonija i Austrija. Ieva Petkevičiūtė, načelnica Odjela za bolje propise iz litvanskog ministarstva gospodarstva predstavila je rezultate iste reforme provedene u Litvi.

Uslijedila je panel diskusija na kojoj su pored potpredsjednice Vlade i ministrice Dalić sudjelovali Irmfried Schwimann, zamjenica glavnog direktora DG GROWTH iz Europske komisije, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca te ekonomski analitičar Velimir Šonje.

U okviru programa konferencije u video filmu svoj osvrt na značaj optimizacije propisa i procedura iznijeli su poduzetnici iz različitih djelatnosti, a državni službenici uključeni u analizu propisa i provedbu mjera prezentirali su svoja iskustva. U panel raspravi Gordan Deranja, podržala je dosad provedene mjere na rasterećenju gospodarstva te je iskazala očekivanja da se takav pristup nastavi još intenzivnije. Velimir Šonje, mišljenja je da napori Ministarstva gospodarstva na analizi, predlaganju i provedbi aktivnosti na poboljšanju poduzetničkih uvjeta trebaju biti prioritet svih resora, a potpredsjednica Vlade Martina Dalić, istaknula je da je potrebno osnažiti društvo za promjene koje mogu dugoročno doprinijeti gospodarskom razvitku, investicijama i zapošljavanju.