OiRA alat za frizere predstavljen na radionici u Osijeku

OiRA alat za frizere predstavljen je, nakon Sinja, u Obrtničkoj komori Osječko-baranjske županije u Osijeku. Radionicu, koja je održana uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA), a prisustvovalo je dvadesetak frizera i vlasnika frizerskih salona, vodili su Neven Obradović, viši stručni savjetnik i Žanna Šostak, stručna savjetnica iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Žanna Šostak uvodno je predstavila internetsku aplikaciju OiRA koju je razvila i održava EU-OSHA, naglasivši mnoge prednosti korištenja OiRA alata. Oni su jednostavni za upotrebu, edukativni, usklađeni s aktualnim zakonskim propisima o sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu, te omogućuju malim i mikroorganizacijama da same besplatno izrade zakonski obveznu procjenu rizika.

Poslije uvodnog izlaganja frizeri su, uz vodstvo Nevena Obradovića, započeli izradu procjene rizika za svoje frizerske salone putem mobilnih uređaja. Sudionici radionice su s velikim zanimanjem pratili i sudjelovali u korištenju  ove internetske aplikacije koja se sastoji od pet modula, a uključuje organizaciju i provođenje zaštite na radu, informacije o radnom prostoru, poslovima koji se obavljaju, zaštiti i njezi kože te informacije o ostalim izvorima opasnosti, štetnosti i naporima.

Osim što je informativan i edukacijski, još jedna, značajna prednost korištenja OiRA alata je što omogućuje da se, jednom napravljena, procjena rizika uvijek može prema potrebi ažurirati kako bi u svakom trenutku odgovarala stvarnom stanju i pregledu rizika u frizerskom salonu. To znači da uz pomoć ovog alata vlasnici frizerskih salona mogu na jednostavan način upravljati rizicima, periodički preispitivati provedbu plana mjera za otklanjanje rizika, više pažnje posvetiti zaštiti sigurnosti i zdravlja svojih radnika, te time poboljšati njihovu dobrobit.