OiRA aplikacija predstavljena na Beauty&Hair Expo sajmu

 

Uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu na sajmu Beauty&Hair Expo predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavili su OiRA aplikaciju za izradu procjene rizika u frizerskoj djelatnosti.

Uzimajući u obzir da je Beauty&Hair Expo sajam namijenjen stručnjacima iz hairstyle i kozmetičke industrije koji žele unapređivati svoje znanje i poslovanje, događaj je bio izvrsna prilika da se stiliste,  frizere i vlasnike frizerskih salona uputi na korištenje OiRA aplikacije. Naime, uz pomoć aplikacije frizeri, ali i kozmetičari mogu besplatno izraditi dokument procjene rizika i plan mjera, informirati se o rizicima kojima su izloženi u radu, te uočiti kako poboljšati uvjete rada u salonu, čime se doprinosi zaštiti zdravlja radnika i njihovoj motiviranosti.

Brojni posjetitelji sudjelovali su u OiRA kvizu provjere znanja o njezi kože i ergonomiji za frizere, te su za svoje sudjelovanje dobili prigodne promotivne poklone koje je pripremila EU-OSHA. Kviz je bio prilika da se među frizerima potakne svijest o važnosti njege kože i pravilnom držanju radi pravovremenog sprečavanja pojave profesionalnih bolesti.

Izlagači predstavnici frizerskih strukovnih škola pokazali su veliki interes za OiRA alat, te najavili mogućnost njegova korištenja u edukativne svrhe. S obzirom na to da je alat informativan, sadrži poveznice na zakonske propise koji se tiču frizerske struke, te nudi rješenja i smjernice, uz pomoć njega će se budući mladi frizeri moći pravovremeno informirati o rizicima kojima su izloženi u radu i o prijedlozima za njihovo uklanjanje ili smanjivanje.