OŠ Jelkovec Sesvete: Učenje uz Napo filmove i igru

U sklopu projekta EU-OSHA „Napo – sigurnost s osmjehom“ više stručne savjetnice Zavoda za unapređivanje zaštite na radu Ana Akrap i Sanja Sambol upoznale su učenike 2. razreda Osnovne škole Jelkovec u Sesvetama s važnošću sigurnosti i zaštite zdravlja već od najranije životne dobi.

Učenici su upoznati s glavnim junakom animacije u području zaštite na radu, Napom, koji na zanimljiv i razumljiv način prikazuje primjere sigurnog ponašanja i rada u svakodnevnom životu. Na takav način najmlađi se potiču na mjere prevencije i primjenu mjera sigurnosti. Učenicima su prikazane moguće opasne situacije s kojima se mogu svakodnevno susresti, a zatim su ih Napo i predstavnice Zavoda podučile kako brinuti o zdravlju, zaštiti sebe te svoje prijatelje od nesretnih slučajeva i ozljeda.

Kako u današnje vrijeme i najmlađi koriste računala, djeca su aktivno sudjelovala u raspravi gdje su naučili kako sigurno koristiti računalo te pravilno sjediti i izvoditi vježbe razgibavanja koje zajedno s učiteljicom primjenjuju tijekom nastave tjelesne i zdravstvene kulture.

Posebno im je zanimanje izazvao animirani Napo film uz koji su naučili što znače zeleni i crveni znakovi postavljeni posvuda u njihovoj školi. S ponosom su nas informirali kako znaju koje brojeve telefona moraju zvati u slučaju opasnosti te pokazali i zavidno znanje u razumijevanju sigurnosnih znakova opasnosti, obavijesti i obveza.

Na završetku je organizirana zanimljiva radionica u kojoj su djeca interaktivno sudjelovala rješavajući zadatak o postupanju prilikom opasnosti koje se odnose na zaštitu kože ruku.

Edukativna radionica realizirana je uz susretljivost i otvorenost učiteljice Ele Ivanišević te ravnateljice Renate Flajhar iz OŠ Jelkovec, a time je učinjen i uvod u Europski tjedan zaštite na radu koji se obilježava od 24.-29.listopada 2016. i tijekom kojega će Zavod za unapređivanje zaštite na radu organizirati niz različitih aktivnosti.