Otvorena vrata Zavoda u Rijeci

U suradnji s HUP-om Regionalnim uredom Rijeka, 24. travnja 2018. godine održan je program Otvorenih vrata Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, kao dio brojnih aktivnosti u sklopu obilježavanja Svjetskog  i Nacionalnog dana zaštite na radu.

Na početku bogatog poludnevnog događanja, Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i direktor HUP-a Regionalnog ureda Rijeka Nenad Seifert  sastali su se s predstavnicima socijalnih partnera i Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije. Razgovarali su o ulozi predstavnika poslodavaca i sindikata te suradnji s predstavnicima županije u okviru socijalnog dijaloga u području zaštite na radu kroz djelovanje županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), te značaju i danjim aktivnostima na promicanju prve Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“ i europskih kampanja u toj županiji, kao i o prijedlogu osnivanja Povjerenstva za unapređivanje zaštite na radu kao radnog tijelo pri  GSV-u.

Na tiskovnoj konferenciji koja je uslijedila, ravnatelj Begović je prisutnim novinarima predstavio ulogu Zavoda za unapređivanje zaštite na radu te iznio podatke vezane uz ozljede na radu u protekloj godini. Istaknuo je da je više od 26.200 ljudi tijekom prošle godine svakodnevno izostajalo s posla zbog bolesti, a mnogi od njih upravo zbog profesionalnih oboljenja ili ozljeda na radu. Prema podacima HZZO, u Hrvatskoj je u 2017. godini prijavljeno 18.036 ozljeda na radu, što je povećanje od 9% u odnosu na prethodnu godinu. Nakon provedenog postupka do 31.ožujka ove godine priznato je 14.829 ozljeda na radu. U 2017.godini prijavljeno je 206, a priznato 163 profesionalnih bolesti. Prema podacima Inspektorata rada u protekloj godini inspekcijskim nadzorima je utvrđeno da je ukupno stradalo 1.935 osoba, od čega su smrtno stradala 22 radnika, a teže je ozlijeđeno 1.699 osoba. Podaci za prošlu godinu govore o prosječno 12 ozlijeđenih na radnom mjestu na tisuću radnika. Ravnatelj Begović istaknuo je da je najviše ozljeda na radu u manjim tvrtkama, od jednog do devet zaposlenih.

Potom je u sklopu programa Otvorenih vrata – „Savjetovališta 3 u 1“ – uslijedilo druženje predstavnika Zavoda s nazočnim poslodavcima, ovlaštenicima poslodavca, stručnjacima zaštite na radu, ovlaštenim osobama za poslove zaštite na radu te studentima i pripravnicima iz Primorsko – goranske županije. Muhidin Omerdić, voditelj Službe za zaštitu na radu, ovlašteni nadzor i analizu te Sanja Sambol i Neven Obradović, viši stručni savjetnici informirali su, savjetovali i odgovarali na brojna pitanja prisutnih o različitim temama iz područja zaštite na radu. Posjetitelji Otvorenih vrata pokazali su veliko zanimanje za tumačenje i provođenje propisa iz područja zaštite na radu, organizaciju obavljanja poslove zaštite na radu, utvrđivanje težine i prijave ozljeda na radu, izrade procjene rizika. Također su iskazali veliko zanimanje za razmjenu iskustava i primjere dobre prakse iz područja zaštite na radu, ali i aktualne teme kao što su stres na radnom mjestu, u smislu osvještavanja poslodavaca i provođenja edukacije.

Predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu bili su tijekom dana prisutni i na riječkom Korzu. Iskoristili su priliku da porazgovaraju s građanima i informiraju ih o aktivnostima Zavoda,  dijeleći promotivne materijale i promovirajući europsku i nacionalnu kampanju vezanu uz zaštitu na radu. Događanju na riječkom Korzu pridružila se i predstavnica Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koja je građanima predstavila Nacionalni program „Živjeti zdravo“.