U OŠ Jelkovec Sesvete: Održana radionica „Napo – naš novi prijatelj“

Povodom obilježavanja Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu, 28. travnja, u OŠ Jelkovec u Sesvetama u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA), održana je radionica za nastavnike “Napo naš novi prijatelj – upoznajmo se!”. Sudionike je uvodno pozdravila gđa. Renata Flajhar, ravnateljica Osnovne škole Jelkovec, a nakon toga je voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju u Zavodu Snježana Štefok upoznala sudionike s aktivnostima Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA). Ana Akrap, viša stručna savjetnica u Zavodu kroz prezentaciju i radionicu predstavila je program „Napo – naš novi prijatelj“, putem kojeg  na zabavan i kreativan način učenici stječu osnovna znanja o zdravlju i sigurnosti.

Cilj radionice je pomoći nastavnicima u osvještavanju učenika o važnosti zaštite pri radu i zaštite zdravlja primjenjujući novi metodološki pristup korištenjem Napo filmova u nastavi.

Sudionici su dobili obrazovni paket s predloškom nastavnog plana za poučavanje djece u dobi od sedam do jedanaest godina koji sadrži ključne poruke i ciljeve učenja te sve pojedinosti o predloženim aktivnostima i potrebnim sredstvima.

Primjer plana nastavnog sata na jednostavan način može se uklopiti u uobičajeni 45-minutni informativni nastavni sat ili u fleksibilni sat. Za nastavnike su predviđene tri lekcije za učenike u dobi od 7 do 9 i od 9 do 11 godina. Lekcije obuhvaćaju sigurnosne znakove, opasnosti koje se odnose na kožu i leđa te rizike i opasnosti u školi i kod kuće. Na taj način učenici razvijaju vještine timskog rada, a sve što nauče mogu primijeniti u praksi.

Sanja Sambol, viša stručna savjetnica u Zavodu predstavila je mrežne stranice EU-OSHA, uputila nastavnike na zanimljive i korisne sadržaje, tehničke upute i informacije o načinu preuzimanja filmova o Napu.

Sudionici radionice su podržali nove metode učenja koje omogućavaju usvajanje gradiva iz područja zaštite pri radu i zaštite zdravlja od najranije životne dobi.