Otvorena vrata Zavoda u Sisku: SIGURNOST NA RADU NEMA ALTERNATIVE

U suradnji s HGK Županijskom komorom Sisak održan je cjelodnevni program Otvorenih vrata Zavoda za unapređivanje zaštite na radu u Sisku, kao dio brojnih aktivnosti u sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Europskog tjedna zaštite na radu.

Na početku susreta, Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu sa suradnicima sastao se s predstavnicima socijalnih partnera i Gospodarsko-socijalnog vijeća Sisačko-moslavačke županije. Razgovaralo se o ulozi predstavnika poslodavaca i sindikata te suradnji s predstavnicima županije u okviru socijalnog dijaloga u području zaštite na radu kroz djelovanje županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), te značaju i daljnjim aktivnostima na promicanju nove Nacionalne kampanje i europske kampanje u toj županiji, kao i o prijedlogu osnivanja Povjerenstva za unapređivanje zaštite na radu kao radnog tijela pri GSV-u.

Potom je uslijedio radni susret s članovima Strukovne grupacije zaštite na radu i zaštite od požara HGK Županijske komore Sisak, kojom prilikom je ocijenjeno da je uloga Zavoda za unapređivanje zaštite na radu u proteklom razdoblju izuzetno značajna u podizanju razine stručne kvalitete i promicanju značaja ovog područja od posebnog društvenog interesa.

Na tiskovnoj konferenciji koja je uslijedila, ravnatelj Zavoda Begović je prisutnim predstavnicima sredstava javnog priopćavanja predstavio niz podataka vezanih uz ozljede na radu u protekloj godini na nacionalnoj, sektorskoj i lokalnoj razini.

Potom je u sklopu programa Otvorenih vrata i „Savjetovališta Zaštita na radu 3 u 1“, ravnatelj Begović upoznao nazočne poslodavce, ovlaštenike poslodavaca, povjerenike radnika za zaštitu na radu, stručnjake za zaštitu na radu i ovlaštene osobe za poslove zaštite na radu s aktivnostima Zavoda, završenom prvom Nacionalnom kampanjom „STOP ozljedama na radu„, te statističkim trendovima u području zaštite na radu i zapažanjima. U nastavku programa Muhidin Omerdić, voditelj Službe za zaštitu na radu, ovlaštenja, nadzor i analize i Sanja Sambol, viša stručna savjetnica informirali su, savjetovali i odgovarali na brojna pitanja prisutnih o različitim temama iz područja zaštite na radu. Posjetitelji Otvorenih vrata pokazali su veliko zanimanje za tumačenje i provođenje propisa iz područja zaštite na radu, organizaciju obavljanja poslova zaštite na radu, utvrđivanje težine i prijave ozljeda na radu, izradu procjene rizika, zadaće ovlaštenika poslodavca, stalno stručno usavršavanje stručnjaka za zaštitu na radu i druga aktualna pitanja. Nazočni su iskazali veliko zanimanje i za razmjenu iskustava i primjera dobre prakse iz područja zaštite na radu, te najnovije izmjene Zakona o zaštiti na radu.

Predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu bili su tijekom dana prisutni i na sisačkom Korzu. Na promotivnom štandu Zavoda razgovarali su s građanima i informirali ih o aktivnostima Zavoda, dijeleći promotivne materijale i promovirajući europsku kampanju vezanu uz prevenciju pri radu s opasnim tvarima.