Program ”KLIK – navika odgovornog ponašanja”: Doprinos prevenciji i sigurnosti u prometu

U cilju realizacije edukativnog programa „Spremni i sigurni u svijet rada“, Zavod za unapređivanje zaštite na radu, u suradnji s HAK– om, u Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica i Gimnaziji Velika Gorica organizirao je prezentaciju HAK-ovog preventivno edukativnog programa ”KLIK – navika odgovornog ponašanja”.

Praćenjem podataka o ozljedama na radu i u vezi s radom, što uključuje i one koje se događaju  na putu na posao i s posla, odnosno na službenom, putu, Zavod za unapređivanje zaštite na radu, bilježi zadnjih nekoliko godina više od 3.000 takvih ozljeda, odnosno oko 18 posto od ukupnog broja prijavljenih ozljeda na radu.

Radi djelovanja na sprječavanje i takvih ozljeda Zavod je inicirao realizaciju informativno-edukativnih sadržaja kako za zaposlene tako i za učenike, polazeći od potrebe da se kontinuirano preventivno djeluje na ugroze u prometu u doba odgoja i obrazovanja, za vrijeme rada pa kontinuirano sve do završetka radne karijere.

Preventivno edukativni programa “KLIK – navika odgovornog ponašanja” dio je Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske čiji je cilj stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Ujedinjeni narodi proglasili su 2011.-2020. „Desetljećem sigurnosti cestovnog prometa“ a akcija se provodi pod nazivom „Zajedno možemo spasiti milijune života“. Prema pokazateljima mladi u dobi od 15 do 24. godine života, jedna su od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

U nazočnosti veliko g broja učenika, prof. Jasmine Tešije i pedagoginje prof. Oliete Horvat, uvodno se nazočnima obratio mr.sig. Neven Obradović, viši stručni savjetnik u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu, a nakon toga uslijedilo je zanimljivo predavanje mr.sc. Krešimira Viduke, voditelja Ureda sigurnosti cestovnog prometa u HAK-u. Stručno i elokventno, smjenjivale su se video projekcije, grafikoni, isječci iz dokumentaraca, konkretni podaci a srednjoškolci su s punom pažnjom pratili izlaganje. Potom su učenici aktivno sudjelovali koristeći edukativne ”pijane naočale” koje simuliraju alkoholiziranost od 0,5 do 1,4 promila. Uočljivo je da su učenici ostali iznenađeni kako alkohol utječe negativno po njihove reakcije a time i sigurnost u prometu.

U drugom dijelu programa instruktori i demonstratori HAK-a prezentirali su efekte prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima na simulatoru prevrtanja, a aktivno se uključio i Autoklub Velika Gorica. Učenici su strpljivo čekali u redu da bi uživo probali kako to izgleda kada se vozilo prevrne na krov. Prema statističkim podacima u svijetu svake godine u prometnim nesrećama smrtno strada 1.340.000 ljudi i to je 10. uzrok smrtnosti na našem planetu.