Zavod partner u ESF projektu: „Zajedništvo i dijalog za nova znanja i bolje vještine“


U sklopu aktivnosti na provedbi projekta „Zajedništvo i dijalog za nova znanja i bolje vještine“ čiji je nositelj Hrvatski sindikat male privrede, obrtništva, uslužnih djelatnosti i stranih predstavništva, s partnerima Zavodom za unapređivanje zaštite na radu (ZUZNR), Udrugom poslodavaca u obrtništvu, zadrugarstvu i malom poduzetništvu (UPOZMP) i Savezom udruga za zaštitu potrošača Hrvatske (SUZPH), održana je radionica u Opatiji pod nazivom „Uloga Europske unije u zakonodavstvu vezanom za sigurnost kozmetičkih proizvoda na EU tržištu i obveze zemalja članica“.

Projekt „Zajedništvo i dijalog za nova znanja i bolje vještine“ u cijelosti se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ukupna mu je vrijednost 874.159,27 kuna, a prijavljen je i odobren u sklopu poziva Jačanje socijalnog dijaloga – faza III. Socijalni dijalog temelj je europske socijalne politike i pomaže stvaranju dostojanstvenih radnih uvjeta svih radnika, unapređivanju radnog zakonodavstva, te razvoju socijalnog partnerstva kao alata za ostvarivanje zajedničkih ciljeva; novih radnih mjesta, primjerenih uvjeta rada, dobre zaštite na radu, životnog standarda i gospodarskog rasta.

Stjecanje relevantnih znanja i poboljšanje vještina dionika u sektoru osobnih usluga, u frizerskoj i kozmetičarskoj djelatnosti, radi prilagodbe na promjene koje proizlaze iz odgovarajućeg zakonodavstva Europske unije (EU), anticipacija i upravljanje promjenama u cilju uspostave kvalitetnijeg tržišta rada, unapređivanje sektorskih radnih standarda radi povećanja konkurentnosti hrvatskih malih i srednjih poduzeća, ciljevi su projekta „Zajedništvo i dijalog za nova znanja i bolje vještine“. U sklopu projekta planirano je održavanje ukupno pet edukativnih radionica u različitim gradovima Hrvatske.

Predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu predstavili su na ovoj radionici ulogu Zavoda u promicanju radnih standarda za poslodavce i radnike u sektoru osobnih usluga, u frizerskoj i kozmetičarskoj djelatnosti.

Na radionici se razgovaralo o ulozi Europske unije (EU) u zakoni i propisi vezani za sigurnost kozmetičkih proizvoda na EU i nacionalnim tržištima, važnosti kozmetičke industrije za gospodarstvo EU i zemalja članica. Također su sudionici radionice informirani o specifičnim regulatornim pitanjima, REACH-procjeni sigurnosti upotrebe trajnih bojila za kosu, te mogućim rizicima za okoliš. Poznavanje popisa zabranjenih tvari u kozmetičkim proizvodima, utvrđivanje nepoštenih poslovnih praksi kozmetičke industrije i oglašivača, zdravstveni rizici koji mogu nastati primjenom uputa kozmetičke industrije o AAT testu i brža prilagodba na promjene koje proizlaze iz kozmetičkog zakonodavstva EU koje su najavljene od 2017. do 2021. godine, neke su od tema koje su izazvale zanimanje sudionika radionice u Opatiji.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu aktivno je sudjelovao i u prethodnom projektu „Možemo zajedno – Prvi korak ka učinkovitom socijalnom dijalogu u Hrvatskoj“, kojeg je nositelj bio Hrvatski sindikat male privrede, obrtništva, uslužnih djelatnosti i stranih predstavništva i koji je uspješno realiziran.

Tom prilikom realizirane su različite aktivnosti s ciljem osvješćivanja, uspostave razvoja socijalnog dijaloga u sektoru osobnih usluga te pronalaženju učinkovitih odgovora na izazove u vezi s uvjetima rada i primjerenim mjerama zaštite na radu. Kontinuirana suradnja Zavoda s udrugama sindikata i poslodavaca u ovom sektoru ostvarena je i prilikom izrade prvog OiRA online alata za procjenu rizika za frizersku djelatnost.