Promocija kampanja, zdravog načina života i značaja očuvanja radne sposobnosti

Na radnom sastanku predstavnika Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Atletskog kluba MARATON 2000 iz Karlovca dogovorena je suradnja u okviru predstojećeg tradicionalnog Plitvičkog maratona koji ove godine bilježi 32. izdanje. Kao i uvijek, prirodne ljepote Nacionalnog parka Plitvička jezera očekuju natjecatelje u utrci na 5 km, dječjim utrkama, polumaratonu i maratonu.

U tradiciji Plitvičkog maratona je obiteljsko druženje, boravak na Plitvičkim jezerima i korisni rekreativni sadržaji. Posebnost je da se ostvareni rezultati pojedinih članova obitelji sudjelovanjem u pojedinim utrkama zbrajaju i na taj način se utvrđuje ukupan poredak.

Ove godine manifestacija će imati i dodatnu vrijednost sudjelovanjem Zavoda za unapređivanje zaštite na radu koji će promovirati značaj prevencije i očuvanja radne sposobnosti radnika te predstaviti ciljeve Nacionalne kampanje „STOP ozljedama na radu“, europske kampanje „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ i Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. Osvješćivanjem i uključivanjem radno aktivnog stanovništva od najranije dobi u provođenje navedenih aktivnosti te edukacijom, moguće je radnike učiniti zdravijima i produktivnijima, smanjiti stopu bolovanja, smanjiti broj odlazaka u prijevremene mirovine te povećati ekonomske koristi, naglasio je ravnatelj Zavoda Vitomir Begović. Zato je logično da je Zavod kao središnja javna ustanova nadležna za praćenje stanja i unapređivanje zaštite na radu u najširem smislu, neposredno zainteresiran i angažiran u ovom projektu kojim se povezuje primjena zdravih životnih navika i očuvanje radne sposobnosti od početka do završetka radnog vijeka.

Sa Zavodom za unapređivanje zaštite na radu u aktivnostima će sudjelovati i Županijski zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije pa će se posjetitelji moći informirati i o drugim javno-zdravstvenim akcijama te provjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi, najavila je v.d. ravnateljica dr.Ružica Čanić, iskazujući zadovoljstvo zajedničkom suradnjom dviju javnih institucija.

Start utrke na 5 km i dječjih utrka bit će 3. lipnja, a dan poslije 4. lipnja nastavlja se program startom maratona ukupne duljine 42.195 metara i polumaratona u duljini od 21.098 metara te se i ove godine očekuje velik broj sudionika i posjetitelja na Plitvicama.

Ispred organizatora, Atletskog kluba MARATON 2000, direktor utrke Robert Franjković najavio je vrhunski užitak trčanja te očekuje da će s 32. Plitvičkog maratona svi sudionici i posjetitelji odnijeli lijepe uspomene, obogaćeni novim i korisnim spoznajama o značaju aktivnog vježbanja, zdravlju i opće korisnim projektima koje promiče Zavod za unapređivanje zaštite na radu.

Plitvički maraton (Foto:ZUZNR)