Seminar-radionica o stresu, psihosocijalnim rizicima i izradi procjene rizika

Stres i psihosocijalni rizici, te izrada procjene rizika bile su teme seminara-radionice koja je u organizacija Zavoda za unapređivanje zaštite na radu održana 10. lipnja 2016. u Osijeku. Teme su privukle veći broj predstavnika poslodavaca i sindikata iz više poduzeća i ustanova Osječko-baranjske županije, te su gotovo sva mjesta u županijskoj Maloj vijećnici bilo ispunjena.

Seminar-radionica održana je uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA) i prva je u nizu radionica u sklopu aktivnosti Europske poduzetničke mreže koje će se održati diljem Hrvatske. Ova radionica namijenjena je socijalnim partnerima, osobito poslodavcima i predstavnicima radnika malih i srednjih poduzeća, s ciljem unapređivanja njihova partnerstva u području zaštite na radu, što je vidljivo i iz naziva radionice: Sigurnost i zaštita zdravlja na radu – zajednički interes poslodavaca i sindikata.

Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju, uvodno je ukratko predstavila djelatnost Zavoda, a potom je Ana Akrap, viša stručna savjetnica, uz prezentaciju i filmove podsjetila poslodavce i predstavnike radnika zašto su stres i psihosocijalni rizici novi izazovi za jedne i druge. Uz konkretne primjere, slikovito je navela i opisala posljedice stresa – prije svega na zdravlje radnika, zatim na društvenu klimu u poduzeću koja lančano uzrokuje negativnosti, sve do ekonomskih gubitaka i radnika i poslodavaca, te gospodarskih za društvo u cjelini. Dipl. inž. sigurnosti Akrap je, uz navođenje dobre prakse na primjeru danske bolnice, objasnila kako upravljati stresom i psihosocijalnim rizicima, predstavivši pritom e-Vodič koji je u tu svrhu izradila EU-OSHA nakon opsežnih istraživanja. Sudionicima je podijeljen i upitnik temeljem kojeg – kroz pitanja – mogu osvijestiti koliko je važno prepoznati stresno stanje i smanjiti razinu stresa, a hod kroz pitanja napravljen je na radionici.

Seminar i radionica o stresu i procjeni rizika u Osijeku 10.06.2016. (Foto: ZUZNR)

Neven Obradović, viši stručni savjetnik, važnost procjene rizika i sam postupak procjene, najprije je objasnio kroz prezentaciju navodeći pri tome konkretne primjere. Zatim je sudionicima predstavio priručnik, koji će uskoro biti dostupan na mrežnim stranicama ovog Zavod. Priručnik mr.sig. Obradovića jedinstven je jer, osim što uz pojmovnik detaljno, uz mnoštvo upisanih komentara, objašnjava svaki korak izrade procjene rizika, moći će se koristiti i kao knjiga obrazaca koja će poslodavcima, nakon popunjavanja, uz potrebne priloge biti zakonski propisana dokumentacija procjene rizika. Mr.sig. Obradović je pokazao kako se popunjava priručnik koji je izradio, te je na nekoliko primjera demonstrirao kako se procjenjuje rizik za konkretne poslove – npr. kuhara, administratora, rukovatelja traktora…

Seminar i radionica o stresu i procjeni rizika u Osijeku 10.06.2016. (Foto: ZUZNR)

Sudionici radionice, podijeljeni u više grupa, i sami su imali prilike procijeniti rizik za pojedine poslove. Nakon toga, u zanimljivim prezentacijama, predstavili su svoje procjene i razmijenili mišljenja, te izrazili zadovoljstvo održanom radionicom.

Provedbu ovog projekta Zavoda za unapređivanje zaštite na radu podržala je Osječko-baranjska županija osiguravši dvoranu za održavanje radionice – zahvaljujemo djelatnicima/icama na susretljivosti i gostoljubivosti.

Seminar i radionica o stresu i procjeni rizika u Osijeku 10.06.2016. (Foto: ZUZNR)

Napominjemo, prije deset dana, u sklopu istog paketa potpore EU-OSHA s ciljem podizanja osviještenosti i promocije sigurnosti pri radu i zdravih mjesta rada, Zavod je organizirao seminar-radionicu u Bjelovaru pod nazivom Napo filmovi za nastavnike – novi metodološki pristup u učenju, također prvu u nizu istovjetnih radionica koje će se održati u različitim gradovima Hrvatske, a namijenjene su nastavnicima/icama i ravnateljima/icama osnovnih škola.