Radni sastanak u Ministarstvu turizma: U turizmu su važni ljudi

Na radnom sastanku u Ministarstvu turizma Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, razgovarao je s Robertom Pendeom, pomoćnikom ministra, i Eduardom Andrićem, predsjednikom Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH), o zajedničkoj suradnji u pripremi ovogodišnje turističke sezone i određenim prijedlozima usmjerenima na podizanje razine zaštite na radu i očuvanja radne sposobnosti radnika u ovoj djelatnosti. Na sastanku je sudjelovao i Antonio Jaić, viši stručni savjetnik u Zavodu.

Ravnatelj Begović predstavio je Vodič za siguran radu u turizmu i ugostiteljstvu koji je pripremio Zavod, a namijenjen je poslodavcima i radnicima u ovom sektoru te im pruža osnovne informacije o njihovim obvezama, odgovornostima i pravima kao i preventivnim mjerama koje je potrebno primjenjivati prilikom obavljanja određenih poslova kako bi se isključile nezgode, ozljede, profesionalne bolesti i bolesti povezane s radom te unaprijedila zaštita na radu u sektoru.

Robert Pende, pomoćnik ministra, i Eduard Andrić, predsjednik STUH-a, iskazali su podršku inicijativi Zavoda kao i interes za tiskanje vodiča kako bi bio dostupan što širem krugu korisnika. I ovom prilikom Robert Pende je naglasio da je ključ uspjeha u turizmu čovjek, a da bi radnici ostvarili očekivani radni učinak od osobite je važnosti da im se osiguraju odgovarajući radni uvjeti i provedba svih mjera zaštite na radu.

Ulaganje u zaštitu na radu je dobra investicija, a ne nepotreban trošak, istaknuo je Eduard Andrić, predsjednik STUH-a, pa su napori Zavoda kvalitetna potpora ostvarivanju ciljeva produktivnosti, konkurentnosti i poslovnih ciljeva u ovom sektoru.

Tijekom radnog susreta ukazano je da su dobar dizajn mjesta rada i primjerena organizacija rada korisni za zdravlje radnika, a to je moguće postići uporabom odgovarajuće opreme i alata, ergonomskim rješenjima, edukacijom, dodatnim kraćim odmorima, rotacijom posla, te drugim preventivnim mjerama.

Razgovaralo se i o planiranom uvođenju CRO kartice, te je zaključeno da je to prilika za sinergiju organiziranog subvencioniranog odmora i prevencije kroz uvođenje modela preventivnih programiranih medicinskih odmora za radnike, pa će se u daljnjem tijeku rada na ovom projektu razmotriti i ta ideja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.