Hrvatski Crveni križ

Velikom smotrom započeo Tjedan Crvenoga križa

Hrvatski Crveni križ kao najveća humanitarna organizacija u Republici Hrvatskoj, 7. svibnja 2017. godine obilježio je Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca (8. svibnja), te ujedno početak Tjedna Crvenoga križa u Hrvatskoj (od 8. do 15. svibnja).

Smotrom na zagrebačkom Jarunu javnosti su prikazane različite aktivnosti putem kojih Hrvatski Crveni križ pridonosi društvenoj dobrobiti: prevenciji ovisnosti, pružanju prve pomoći, volontiranju mladih, postupanju u katastrofama, asanaciji bunara, promociji zdravlja, podjeli humanitarne pomoći, skrbi o starima i nemoćnima, posudbi medicinskih i ortopedskih pomagala, dobrovoljnom darivanju krvi, psihosocijalnoj podršci u krizama, djelovanju službi traženja, zaštiti izbjeglica i migranata i mnogim drugim korisnim programima.

Brojni posjetitelji imali su priliku vidjeti pravo šatorsko naselje, kakvo se gradi u kriznim situacijama, te su tako imali priliku osjetiti atmosferu djelovanja u terenskim uvjetima, upoznati modernu opremu Crvenoga križa koja se koristi kako u kriznim, tako i u mirnodopskim uvjetima (čamci za spašavanje, pročišćivači vode, terenske kuhinje, pumpe, agregati, isušivači prostora), te kušati grah pripremljen u terenskoj kuhinji.

Središnji događaj velike Smotre bila je atraktivna vježba spašavanja života na vodi u kojoj su sudjelovali članovi interventnih timova, čiji zadatak je bio spašavanje osobe uz pomoć modernog uređaja za pretraživanje dna, a jedna od vježbi bila je i hitna dostava humanitarne pomoći u kojoj je sudjelovao vojni helikopter.

Poseban dio programa bio je posvećen djeci za koju je bio pripremljen bogat sadržaj ispunjen igraonicama, radionicama, predstavama i performansima, a za najmlađe HCK pripremio je i prigodne darove.

Svojom nazočnošću potporu ovoj smotri pružili su i predstavnici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.