Seminar-radionica o stresu i izradi procjene rizika održana u Splitu

U organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA) u Splitu je održan drugi seminar-radionica s temama Stres i psihosocijalni rizici, te izrada procjene rizika. Projekt je predstavila Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju.

O stresu i psihosocijalnim rizicima govorila je Ana Akrap, viša stručna savjetnica koja je uz prezentaciju i filmove podsjetila prisutne zašto su stres i psihosocijalni rizici novi izazovi koje se ne smije zanemarivati. Uz konkretne primjere, slikovito je navela i opisala posljedice stresa – prije svega na zdravlje radnika, zatim na društvenu klimu u poduzeću koja lančano uzrokuje negativnosti, sve do ekonomskih gubitaka i radnika i poslodavaca, te gospodarskih za društvo u cjelini. Dipl. inž. sigurnosti Akrap je, uz navođenje dobre prakse na primjeru danske bolnice, objasnila kako upravljati stresom i psihosocijalnim rizicima, predstavivši pritom e-Vodič koji je u tu svrhu izradila EU-OSHA nakon opsežnih istraživanja. Sudionicima je podijeljen i upitnik temeljem kojeg – kroz pitanja – mogu osvijestiti koliko je važno prepoznati stresno stanje i smanjiti razinu stresa, a hod kroz pitanja napravljen je na radionici.

Mr. sig. Neven Obradović, viši stručni savjetnik, govorio je o važnosti procjene rizika i njezinoj izradi pojašnjavajući postupak kroz primjere. Predstavio je i priručnik koji će uskoro biti dostupan na mrežnim stranicama Zavoda. Priručnik će olakšati rad stručnjacima zaštite na radu jer objašnjava svaki korak izrade procjene rizika. Koristit će i poslodavcima kao knjiga obrazaca na čije popunjavanje ih obvezuje zakon. Osim pokazivanja kako se popunjavaju obrasci, Obradović je na nekoliko primjera demonstrirao kako se procjenjuje rizik za konkretne poslove.

Neven Obradović (Foto: ZUZNR)

Sudionici seminara-radionice s velikim zanimanjem pratili su teme, aktivno sudjelovali i komentirali iznoseći primjere iz vlastitog iskustva. Raspoređeni u šest grupa i sami imali priliku napraviti procjenu rizika za pojedine poslove, a potom i prezentirati svoje procjene.

Za uspješnu provedbu ovog projekta Zavoda za unapređivanje zaštite na radu posebno zahvaljujemo susretljivosti i gostoljubivosti Darku Todoriću, voditelju Županijskog ureda Hrvatske udruge radničkih sindikata u Splitu i Eli Marić, tajnici te Jagodi Đinđić, pravnoj povjerenici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, kao i predstavnicama Hrvatske udruge poslodavaca – direktorici Vesni Ivić Šimetin i stručnoj suradnici Žani Plazibat.

Sljedeći seminar-radionica planira se u sklopu istog paketa potpore EU-OSHA bit će već za dva dana u Čakovcu (6. listopada) gdje će zaposlenici Zavoda prosvjetnim djelatnicima predstaviti Napo filmove za nastavnike – novi metodološki pristup u učenju.