Drugi seminar-radionica Uz Napo filmove lakše se uči održan u Čakovcu

Seminar-radionica za nastavnike “Uz Napo filmove lakše se uči – prijedlog novog metodološkog pristupa” nakon Bjelovara održan je danas u Čakovcu u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, a uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA). Ovo je druga u nizu radionica koje će se održati u hrvatskim gradovima.

Cilj seminara-radionice je pomoći nastavnicima u osvještavanju učenika o važnosti zaštite pri radu i zaštite zdravlja. Predložen im je novi metodološki pristup s uvođenjem Napo filmova u nastavu. Prosvjetni djelatnici osnovnih škola upoznati su također s mogućnostima korištenja animiranih Napo filmova u nastavi, u kojima  glavni junak animacije, lik Napo, na zanimljiv i lako razumljiv način pruža primjere iz svakodnevnog života. Upravo ti primjeri potiču prevenciju, primjenu mjera sigurnosti pri radu i zaštite na radu.

Sudionike seminara-radionice pozdravio je Vinko Grgić, ravnatelj II. Osnovne škole Čakovec, a potom je aktivnosti Zavoda za unapređivanje zaštite na radu predstavila Snježana Štefok, voditeljica službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju. Ana Akrap, viša stručna savjetnica kroz prezentacije i radionicu upoznala sudionike s novim pristupom. Na zabavan i kreativan način osnovnoškolska djeca mogu se upoznati s obrazovnim temama o zdravlju i sigurnosti.

Svaki sudionik dobio je obrazovni paket s predloškom nastavnog plana za poučavanje djece u dobi od sedam do jedanaest godina o važnosti zdravlja i sigurnosti. Također, u obrazovnom paketu su ključne poruke i ciljevi učenja te sve pojedinosti o predloženim aktivnostima i potrebnim sredstvima. Primjer plana nastavnog sata lako se može uklopiti u uobičajeni 45-minutni informativni nastavni sat ili u fleksibilni sat čime se pojačava i podupire poučavanje.

Za nastavnike su predviđene tri lekcije za učenike u dobi od 7 do 9 i od 9 do 11 godina. Lekcije su obuhvatile sigurnosne znakove, opasnosti koje se odnose na kožu i leđa te rizike i opasnosti u školi i kod kuće. Na taj način učenici razvijaju vještine timskog rada, a sve što nauče trebaju primijeniti u praksi.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu zahvaljuje susretljivosti, otvorenosti i ljubaznosti domaćinima iz II. Osnovne škole Čakovec koji su osigurali prostor za radionicu.