Suradnja Zavoda i HOK-a: Osnažiti obrte i male poslodavce za učinkovite mjere sprječavanja rizika na radu

Hrvatska obrtnička komora (HOK) od 1. srpnja ove godine članica je Europske udruge graditelja koja okuplja male poslovne subjekte u ovoj djelatnosti. Krajem mjeseca rujna HOK će biti domaćin međunarodne Konferencije a središnja tema skupa bit će „Implementacija zaštite na radu u malim poslovnim subjektima“. Pored uvodnih izlaganja održati će se i panel rasprava s naglaskom na aktualna zakonodavna pitanja i primjenu propisa u sektoru graditeljstva.

Na sastanku predstavnika Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Matije Duića, savjetnika u Hrvatskoj obrtničkoj komori dogovoreno je aktivno sudjelovanje Zavoda u realizaciji programa ovog značajnog skupa, čime se nastavlja uspješna suradnja Zavoda i HOK-a.

I ovom prilikom obostrano je iskazano opredjeljenje Zavoda i HOK-a za pružanje svih oblika praktične i neposredne potpore obrtnicima u provedbi propisa i mjera zaštite na radu uz istovremeno očuvanje temeljnih načela sigurnosti sprječavanjem rizika na radu.

Besplatno savjetovalište ZNR 3U1, organizacija Info dana u suradnji s Obrtničkim komorama „zaJEDNO za kulturu sigurnosti na radu!“ u različitim područjima Hrvatske, mogućnost korištenja besplatne aplikacije za ažurno i uredno vođenje svih propisanih evidencija iz područja zaštite na radu i zaštite od požara, mogućnost sudjelovanja u različitim edukativnim programima bez dodatnih troškova samo je jedan dio usluga koje obrtnicima pruža Zavod za unapređivanje zaštite na radu, kao središnja javna ustanova nadležna za praćenje i unapređivanje ovog važnog područja. Interes za podizanje razine znanja i mjera prevencije u zaštiti na radu kod vlasnika obrta uz angažman Hrvatske obrtničke komore i Županijskih obrtničkih komora te suradnju s ovim Zavodom potvrda su da se najveći učinci mogu ostvariti sinergijskim djelovanjem.

Predstojeća Konferencija doprinijeti će novim spoznajama, prijenosu iskustava i praktičnih rješenja te daljnjim poboljšanjima i unapređenjima u području zaštite na radu kod malih poslodavaca u graditeljstvu u članicama EU.