„Uz plitvički okoliš i prirodu očuvajmo zdravlje i radnu sposobnost“

Zajednička suradnja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Atletskog kluba Maraton 2000 iz Karlovca, te Nacionalnog parka Plitvička jezera u sklopu održavanja tradicionalnog 32. Plitvičkog maratona

Činjenicom da samo 30-ak minuta tjelesne aktivnosti dnevno unapređuje zdravlje i smanjuje rizik obolijevanja od koronarne srčane bolesti, mišićno-koštanih tegoba, dijabetesa, moždanog udara, hipertenzije, raka dojke i debelog crijeva, depresije i drugih bolesti, Zavod za unapređivanje zaštite na radu nastoji informiranjem, edukacijom i savjetovanjem, promicati vrijednosti očuvanja zdravlja, a time i radne sposobnosti radnika tijekom cijelog radnog vijeka, a preventivnim mjerama potiče sve dionike na otklanjanje i smanjenje rizika koji mogu uzrokovati ozljede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi s radom.

Zdravo radno okruženje preduvjet je društvenog, mentalnog i fizičkog zdravlja, a zdrav radni čovjek preduvjet je društvenog opstanka. Uz edukaciju pojedinaca o zdravoj prehrani, uz suradnju sa Zavodom za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, nastojimo poticati radno stanovništvo i najširu populaciju na tjelesnu aktivnost i razvijanje zdravih životnih navika. Stvaranjem sinergije u zaštiti okoliša i prirode potičemo radnika i građanina, od najmlađih do onih u trećoj životnoj dobi, za boravak i druženje na otvorenom, promicanje hodanja i rekreativnih aktivnosti kao temeljnog preduvjeta zdravlja.

Ovim putem Vas obavještavamo da će se u sklopu tradicionalnog 32. Plitvičkog maratona, koji se održava 3. i 4. lipnja 2017. u organizaciji Atletskog kluba Maraton 2000 iz Karlovca i pod pokroviteljstvom NP Plitvička jezera, provesti zajednička javnozdravstvena akcija Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, s ciljem promocije prve Nacionalne kampanje u području zaštite na radu „STOP ozljedama na radu“, kampanje Europske unije „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ i novog Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

Javnozdravstvena akcija je osmišljena kroz nekoliko komponenti:

  1. Promotivni štandovi na kojima će se dijeliti letci, brošure, te informirati i savjetovati posjetitelje o navedenim kampanjama, s posebnim naglaskom na zaštitu zdravlja na radu.
  2. Tradicionalno preventivno mjerenje koncentracije glukoze u krvi i krvnog tlaka od strane djelatnika ZZJZ Ličko-senjske županije i Domova zdravlja.
  3. U sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ organizirane su sljedeće aktivnosti:
    • interaktivne igre za djecu sa zabavnim poligonima za fizičku aktivnost primjerenu njihovoj dobi pod stručnim nadzorom djelatnika i volontera udruge Društvo ”Naša djeca” Gospić (projekt „Volonteri u parku“), te
    • u sklopu projekta „Hodanjem do zdravlja“ organizirano je pješačenje za sve zainteresirane neovisno o dobi pod vodstvom kineziologa u duljini od 5km.
      (Start je predviđen u 12 sati).

Javnozdravstvena akcija će se održati u subotu 3. lipnja 2017., s početkom u 10 sati, na području NP Plitvička jezera. Predviđeno mjesto za štandove je na igralištu u Mukinjama (u slučaju eventualnog lošeg vremena štandovi bi se premjestili u sportsku dvoranu u Mukinjama).

 Pozivamo Vas da nam se pridružite u što većem broju!