Dan Hrvatske obrtničke komore: PROMOVIRANI MAJSTORI I NAGRAĐENI NAJZASLUŽNIJI OBRTNICI

U znak održavanja obnoviteljske Skupštine, 1. srpnja 1994. godine,u Hotelu Westin u Zagrebu, svečanom Akademijom obilježen je Dan Hrvatske obrtničke komore (HOK) i 166. obljetnica organiziranog obrtništva.

U nazočnosti izaslanika predsjednice RH Darinka Bage, izaslanika predsjednika Vlade Darka Horvata, ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, velikog broja obrtnika, uzvanika i gostiju među kojima je bio i Vitomir Begović ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, o ulozi i značaju obrtništva za gospodarski razvoj zemlje te aktivnostima ove organizacije govorio je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Hrvatska obrtnička komora je samostalna stručno poslovna organizacija obrtnika koja je osnovana radi promicanja, usklađivanja i zastupanja zajedničkih interesa članova: promicanja obrta i obrtništva, zastupanja interesa obrtnika pred državnim tijelima u oblikovanju gospodarskog sustava, davanja mišljenja i prijedloga državnim tijelima kod donošenja zakona u području obrtništva, organizacije edukacija i polaganja pomoćničkih i majstorskih ispita, pružanja pomoći obrtnicima prilikom osnutka i poslovanja obrta, kao i obavljanja drugih zadataka određenih zakonom i statutom Hrvatske obrtničke komore.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, već tradicionalno, na proslavi Dana Hrvatske obrtničke komore, uručuje nagradu „Šegrt Hlapić“, najboljim učenicima, školi i mentoru. Ove je godine nagradu za najbolju školu dobila Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, najboljim je mentorom proglašen Božo Dujmović iz Splita, vlasnik obrta za servis i trgovinu „Merc i Dujmović“, a nagrada koja je namijenjena učenicima ove je godine dodijeljena Mariji Grizelj, učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, zanimanje – frizerka te Miroslavu Mainu iz Industrijsko- obrtničke škole Slatina, zanimanje – vodoinstalater.

Spomenutim učenicima posebnu nagradu, trogodišnju stipendiju za stručni studij Ekonomije poduzetništva uručila je Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski.

Na Akademiji su dodijeljena najviša priznanja HOK-e; Statua s poveljom “Zlatne ruke”, rad akademskog kipara Hrvoja Ljubića, kojom su ove su godine nagrađeni: Ivan Galičić iz Valpova, vlasnik obrta AUTOCENTAR IVICA, Stjepan Knežević iz Zadra, vlasnik ugostiteljskog obrta STIPE, Ivan Kostelac iz Pitomače, vlasnik graditeljskog obrta KOGRAD, Mario Paliska iz Poreča, vlasnik obrta za trgovinu, proizvodnju i sport MAREDA te Darko Stanković iz Karlovca, vlasnik obrta KLESARSTVO STANKOVIĆ. Posebnom odlukom predsjednika Hrvatske obrtničke komore plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem uručena je i Dušanu Černjulu iz Šišana, vlasniku ugostiteljskog obrta VELA NERA te Jozi Stjepanoviću iz Vukovara, vlasniku pekarsko-trgovačko-ugostiteljskog obrta STJEPANOVIĆ.

Plaketom “Zlatne ruke” s pisanim priznanjem, nagrađeni su Ante Barbarić iz Pleternice, vlasnik obrta MICROPLET za izradu alata, preradu plastike i obradu metala, Ivan Kovač iz Kaštel Sućurca, vlasnik ugostiteljsko-trgovačko-poljoprivrednog obrta MATELA, Karlo Kralj iz Svetog Ivana Zeline, vlasnik obrta PEKARNA KRALJ, Stjepan Marodi iz Čakovca, vlasnik obrta MARODI – domaća tjestenina, Ivo Matić iz Koprivnice, vlasnik autolimarskog i autolakirerskog obrta MATIĆ, Drago Skender iz Siska, vlasnik proizvodno uslužnog obrta ELEKTROMEHANIKA, i Jozo Vodopija iz Konavala vlasnik knjigovodstvenog servisa VODOPIJA.

Svečano su promovirani su i novi majstori i majstorice, koji su položili majstorske ispite u proteklih godinu dana. Majstorska zvanja su vrlo cijenjena u Hrvatskoj i u Europi, a stječu se polaganjem majstorskog ispita. Majstorski ispit je najviši stupanj obrazovanja za strukovne kvalifikacije u kojima se stječu najuglednije kompetencije i kvalifikacije majstor. Majstorska diploma je vrijednosni dokument, a titula majstor je temelj za osnivanje vlastitog obrta i malog poduzetništva.

Zavod za unapređivanje zaštite na radu, kao središnja javna ustanova i Hrvatska obrtnička komora uspješno surađuju u promicanju, informiranju i edukaciji obrtnika s ciljem učinkovite organizacije i provedbe mjera zaštite na radu.