Dan poduzetnika: 25 godina u službi gospodarstva

Najznačajniji godišnji skup hrvatskih poduzetnika i gospodarstvenika Dan poduzetnika, u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca, ove godine održan je  u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu u nazočnosti Andreja Plenkovića, predsjednika hrvatske Vlade i  Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH, koji su se i obratili skupu. Uz predsjednika Vlade na skupu su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te  ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Više od  800 nazočnih poduzetnika i poslodavaca, članova HUP-a, predstavnika izvršne vlasti, javnih institucija,  sindikata, predstavnika diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj i drugih gostiju iz gospodarskog, političkog i javnog života pozdravila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.  Među uzvanicima bio je  nazočan Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje  zaštite na radu.

Ovogodišnje tradicionalno okupljanje bila je  prilika i za obilježavanje 25 godina rada ove nacionalne reprezentativne poslodavačke  udruge. Središnja tema  susreta poduzetnika i njihovih gostiju  bila je  investicije i mogućnosti za njihovu uspješnu realizaciju u  novom desetljeću.

Podsjećajući na 25 godina rada Hrvatske udruge poslodavaca  predsjednica Gordana Deranja, naglasila je kako je HUP kao neovisna i reprezentativna udruga poslodavaca članica Gospodarsko-socijalnog vijeća te socijalni partner Vlade i sindikata. Udruga se svakodnevno bori za interese ne samo svojih članica nego i sve druge poduzetnike i poslodavce, a usprkos tome što ukupno okruženje za poslovanje još uvijek nije dovoljno poticajno i konkurentno HUP uspijeva riješiti velik broj problema s kojima se u svakodnevnom poslovanju susreću poslodavci pa je i unatrag godinu dana u dijalogu s različitim ministarstvima potaknuo niz promjena i mjera kojima je olakšano poslovanje, osobito malim i srednjim tvrtkama. Deranja je naglasila je kako poslodavci promjene ne očekuju samo od drugih već se i sami mijenjaju kako bi jačali konkurentnost tvrtki i prilagodili se novim uvjetima i trendovima.

„Osim fokusa na rezultate i traženje načina da rastemo i razvijamo poslovanje, jednaku pažnju moramo poklanjati odnosima sa svim našim dionicima i našem utjecaju na zajednicu i okoliš. Uspješan poslodavac može biti samo onaj koji je odgovoran i etičan. Koji vodi računa ne samo o svome vlastitom interesu nego i interesu drugih“, podsjetila je Gordana Deranja.

Prezentaciju „Investicijska klima u Hrvatskoj i okruženju“ održao je dr. Ivo Šimek iz AT Kearneya, koji je govoreći o ključnim faktorima koji privlače ili odbijaju investitore od pojedinih država istaknuo da je veličina hrvatskog tržišta jedina objektivna slabost. Uz veličinu tržišta investitorima su važni regulatorna transparentnost i niska razina korupcije, jednostavnost poreznog sustava i nisko porezno opterećenje, visina troška radne snage, tehnološke i inovacijske sposobnosti, kvaliteta domaćeg gospodarstva i opća razina sigurnosti.
„Hrvatska još uvijek nije uspjela izravna strana ulaganja dovesti na razinu od prije recesije. Da bi se situacija promijenila i investicije povećale trebalo bi razviti konkretne mjere za uklanjanje postojećih nedostataka unutar faktora važnih investitorima i izraditi aktivnu strategiju za privlačenje investicija“, kazao je Žibret ukazujući kako bi se problem nedovoljne veličine tržišta mogao djelomično kompenzirati suradnjom s drugim zemljama u regiji i zajedničkim pozicioniranjem kao jedinstvene investicijske destinacije.
Hrvatska danas ima visok udio ulaganja u industrije s niskom dodanom vrijednošću kao što su trgovina, građevina i prerađivačka industrija, a u budućnosti bi fokus trebao biti na industrije s visokom dodanom vrijednošću kao što su ICT i poslovanje s nekretninama.
Žibret je istaknuo kako četvrta industrijska revolucija omogućava pojedinim državama značajne skokove u razvoju, a da bi i sama mogla iskoristiti te nove prilike Hrvatska mora poboljšati regulatornu efikasnost, biti orijentirana na budućnost, aktivno raditi na tome da se potiče sposobnost inovacija te da se razvija i uspješno zadržava ljudski kapital.

U panel raspravi  o investicijama i mogućnostima za njihovu uspješnu realizaciju u sudjelovali su : Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta,  dr. Frank Philipp Albert, predsjednik Uprave Supernova Group, Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive Hrvatska  i Hrvoje Patajac, direktor kontrolinga Adris Grupe.

Na Danu poduzetnika uručene su i nagrade timovima srednjih škola za najbolje poduzetničke ideje prijavljene na  natječaj „Poduzetnici budućnosti“. Cilj natječaja bio je  poticanje poduzetničkih ideja  među mladima  u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj te uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja.