EU tjedan zaštite na radu

ZAVRŠETAK UZ OTVORENA VRATA ZAVODA

Ovogodišnji Europski tjedan zaštite na radu Zavod za unapređivanje zaštite na radu obilježio je nizom zanimljivih i kvalitetnih sadržaja za sve uzraste, s jasnom porukom da su zaštita života, zdravlja i očuvanje radne sposobnosti vrijednosti od posebnog značaja za gospodarski, socijalni i društveni razvoj Republike Hrvatske.

Tjedan je završio Otvorenim vratima Zavoda za unapređivanje zaštite na radu u zagrebačkom sjedištu ove središnje javne ustanove nadležne za područje zaštite na radu, pa je to bila još jedna prilika za neposredan kontakt zaposlenika Zavoda sa zainteresiranim posjetiteljima, međusobno upoznavanje, informiranje i savjetovanje o svim pitanjima iz područja zaštite na radu kao i razgovore o budućoj suradnji.

Tijekom cijelog dana zaposlenici Zavoda za unapređivanje zaštite na radu u okviru programa Otvorena vrata predstavili su posjetiteljima brojne sadržaje i aktivnosti ove javne ustanove koje se provode tijekom cijele godine.

Savjetovalište „Zaštita na radu 3u1“

Besplatno savjetovalište otvoreno je za informiranje, savjetovanje i edukaciju o primjeni propisa, optimizaciji troškova, učinkovitoj organizaciji i upravljanju zaštitom na radu za sve dionike.

Edukativni program „Zaštiti se znanjem !“

U okviru kojeg Zavod organizira konferencije, savjetovanja, radionice, seminare, tribine, okrugle stolove uz prezentaciju primjera dobre prakse u zaštiti na radu, razmjenu iskustava, kao najučinkovitiji i najjeftiniji način prijenosa i praktične primjene znanja.

Program „Krenimo sigurnim korakom zajedno !“

Program savjetovanja Zavoda u suradnji s Razvojnim agencijama, Tehnološkim parkovima, Poduzetničkim centrima, Poduzetničkim inkubatorima, Start up centrima, Područnim službama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Namijenjen je osobama koje kreću u svijet poduzetništva kako bi se upoznali s osnovnim obvezama u području zaštite na radu.

Info dan za obrtnike „zaJEDNO za kulturu sigurnosti !“

Radni susreti s obrtnicima, interaktivni razgovori, praktična rješenja za sprječavanje rizika na radu i provedbu mjera zaštite na radu.

Predavanja za mlade „Spremni i sigurni u svijet rada – Osnove zaštite na radu „

Edukativno predavanje u suradnji s obrazovnim ustanovama za učenike i studente završnih godina i njihova priprema za radnu karijeru tijekom koje će djelovati preventivno u provedbi mjera zaštite na radu u radnim sredinama.

Edukativna radionica „Ježić Ješko“

Radionica o osnovnim rizicima i sigurnom postupanju u domu, vrtiću i javnom prostoru namijenjena je najmlađim polaznicima ustanova za predškolski odgoj s ciljem njihove početne edukacije i stvaranja temelja za dugoročni razvoj kulture zaštite na radu u našoj zemlji.

Edukativno-promotivna akcija „Uradi sam, ali sigurno !“

Edukativno – preventivni program prikaza i savjetovanja o radu na siguran način s različitim alatima, strojevima i uređajima koji se koriste u slobodno vrijeme, prilikom rada u domu, vrtu ili hoby aktivnostima.

Informiranje, savjetovanje ,edukacija „Otvorena vrata Zavoda u vašoj sredini „

Informiranje o najnovijim aktualnostima, kampanjama, stručni odgovori na pitanja, neposredni susreti s predstavnicima poslodavaca, sindikata, stručnjacima za zaštitu na radu, ovlaštenicima poslodavaca, povjerenicima radnika za zaštitu na radu, članovima županijskih Gospodarsko-socijalnih vijeća i drugim dionicima, predstavnicima sredstava javnog priopćavanja.

Radni posjeti tvrtkama i ustanovama

Redoviti radni susreti s predstavnicima Uprava, sindikata, radničkih vijeća, ovlaštenicima poslodavaca, povjerenicima radnika za zaštitu na radu, stručnjacima za zaštitu na radu i članovima Odbora za zaštitu na radu u radnim sredinama u različitim djelatnostima i područjima Republike Hrvatske. Teme razgovora odnose se na konkretno stanje u području zaštite na radu, organizaciju i provedbu mjera prevencije, prijedloge za poboljšanja i unapređenja te djelatno sudjelovanje u kampanjama kojima se promiče dobro upravljanje zaštitom na radu.

Partnerstvo s poslodavačkim udrugama i udruženjima te udrugama sindikata

U cilju suradnje, pružanja stručne pomoći, poticanja socijalnog dijaloga, planiranja i provedbe zajedničkih aktivnosti na unapređivanju zaštite na radu Zavod ostvaruje različite oblike partnerstva s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sindikalnih središnjica i njihovih udruženih sindikata na nacionalnoj, sektorskoj i lokalnoj razini.

Organizacija Otvorenih vrata Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, kao i drugih programa nastaviti će se i u narednom razdoblju u različitim područjima Hrvatske, kako bi raznoliki sadržaji bili dostupni što širem krugu zainteresiranih korisnika.