I u slobodno vrijeme promicati siguran rad

Na radnom sastanku predstavnika Zavoda za unapređivanje zaštite na radu s Tomislavom Muslimom, direktorom ovlaštene tvrtke Questus sigurnost d.o.o. iz Zagreba, koja obavlja poslove zaštite na radu za tvrtku Pevec d.o.o. središnja tema razgovora bila je mogućnosti promicanje sigurnosti pri radu u slobodno vrijeme u domu, vrtu i slobodnim aktivnostima kroz širu akciju koju je pokrenuo Zavod pod nazivom „Uradi sam, ali sigurno!“.

Ravnatelj Zavoda Vitomir Begović istaknuo je da su rizici nesreća i ozljeda prisutni  ne samo u radnim sredinama, već i prilikom uporabe određenih alata, strojeva i uređaja izvan radnih sredina, a posljedice takvih ozljeda su izostanci s rada, kraće ili duže liječenje, dodatni izdaci zdravstvenog sustava, materijalni gubici pojedinca i dr.

Kao jedna od mjera prevencije moguća je i poželjna suradnja Zavoda s tvrtkom Pevec d.o.o. kao najvećim trgovačkim lancem tehničkom robom u Hrvatskoj, ovlaštenom tvrtkom Questus sigurnost d.o.o. te proizvođačima pojedinih tehničkih proizvoda s ciljem informiranja, edukacije, savjetovanja i osvješćivanja svih dionika koji se pojavljuju u procesu prodaje i kupnje proizvoda, suglasili su se predstavnici Zavoda i direktor Muslim.

U daljnjim razgovorima Zavoda i tvrtke Questus sigurnost d.o.o. s ključnim dionicima predložiti će se način realizacije određenih sadržaja i aktivnosti kojima će se praktično implementirati ciljevi akcije „Uradi sam, ali sigurno!“.

Radni susret bio je i prilika za osvrt na aktualno stanje u području zaštite na radu u tijeku ove godine u djelatnosti graditeljstva, na koje ukazuju podaci o učestalim nesrećama te teškim  i smrtnim ozljedama na radu. Zaključeno je da je potrebno pristupiti promjenama u zakonskoj regulativi, prije svega u Zakonu o gradnji te praksi, kako bi se zaustavili uočeni negativni trendovi.