Održana zajednička javnozdravstvena akcija Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije

U sklopu tradicionalnog 32. Plitvičkog maratona, koji je ove godine održan 3. i 4. lipnja, u organizaciji Atletskog kluba Maraton 2000 iz Karlovca, pod pokroviteljstvom Nacionalnog parka Plitvička jezera, Zavod za unapređivanje zaštite na radu i Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije proveli su u subotu 3. lipnja zajedničku javnozdravstvenu akciju s ciljem promocije prve Nacionalne kampanje u području zaštite na radu „STOP ozljedama na radu“, kampanje Europske agencije za zaštitu na radu „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ i Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

Putem promotivnih letaka i brošura djelatnici obaju Zavoda informirali su i savjetovali posjetitelje o načinu sudjelovanja u kampanjama, naglašavajući značaj zaštite zdravlja promicanjem tjelesnih i rekreativnih aktivnosti i zdravog načina života.

U sklopu akcije organizirano je preventivno mjerenje koncentracije glukoze u krvi i krvnog tlaka od strane djelatnika ZZJZ Ličko-senjske županije i Doma zdravlja Korenica, interaktivne igre za djecu sa zabavnim poligonima za fizičku aktivnost primjerenu njihovoj dobi pod stručnim nadzorom djelatnika i volontera udruge Društvo ”Naša djeca” Gospić (projekt „Volonteri u parku“), te pješačenje za sve zainteresirane pod stručnim vodstvom stručnjaka kineziologije. Uz cjelodnevno zajedničko druženje na otvorenom u prirodi Nacionalnog parka brojni posjetitelji svih generacija pokazali su velik interes za brojne aktivnosti Zavoda.

Održana je i Utrka građana na 5 km u kojoj je aktivno sudjelovala i Marina Ulamec, predstavnica Zavoda za unapređivanje zaštite na radu , a održane su i utrke djece predškolske dobi te učenika osnovnih škola. U nedjelju su održane utrke maratona i polumaratona na kojima je sudjelovalo 2.000 trkača iz gotovo 40 zemalja sa svih kontinenata.