Poziv Zavoda tvrtkama u djelatnosti trgovine tehničkom robom: ZAJEDNO U AKCIJI „URADI SAM, ALI SIGURNO!“

Zavod za unapređivanje zaštite na radu, kao središnja javna ustanova nadležna za praćenje, promicanje i unapređivanje zaštite na radu u najširem smislu, upućuje inicijativu tvrtkama u djelatnosti trgovine tehničkom robom za sudjelovanje u akciji „URADI SAM, ALI SIGURNO !“.

Cilj je akcije promicati sigurnost pri radu s različitim alatima, strojevima i uređajima kako u radnoj sredini tako i u slobodno vrijeme, prilikom rada u domu, vrtu i hoby aktivnostima.

Nesreće i ozljede događaju se i prilikom uporabe određenih alata, strojeva i uređaja koji se koriste za rad izvan radnih sredina. Pored zdravstvenih posljedica i liječenja ozljede prilikom rada u slobodno vrijeme uzrokuju i dodatne troškove zbrinjavanja, dugotrajno liječenje, izostanke s rada zbog bolovanja, a time i dodatne probleme poslodavcima u organizaciji rada, ostvarivanju poslovnih planova i dr.

Kako možemo djelovati preventivno, na sprječavanje takvih događaja ?

Zajedničkom suradnjom tvrtki u djelatnosti trgovine tehničkom robom u Republici Hrvatskoj i Zavoda za unapređivanje zaštite na radu kao javne ustanove.

Akcija „URADI SAM, ALI SIGURNO !“ uključuje Informiranje, edukaciju, savjetovanje i osvješćivanje svih aktera koji se pojavljuju u procesu prodaje, kupovine i korištenja određenih alata, strojeva i uređaja.

Edukacijom prodajnog osoblja, emitiranjem kratkih poučnih filmova i organizacijom Dana otvorenih vrata u prodajnim prostorima moguće je i u suradnji s proizvođačima predstaviti pojedine proizvode i njihove tehničke karakteristike, demonstrirati rad na siguran način s pojedinim alatima i uređajima, a kupcima osigurati i DVD s odgovarajućim praktičnim uputama.

Zavod je pokrenuo i prvu nacionalnu kampanju u Republici Hrvatskoj pod nazivom „STOP ozljedama na radu“ 2016.-2018., kako bi osvijestio sve dionike u radnim sredinama i širu javnost o prisutnom problemu i potaknuo na provedbu niza mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja stope ozljeda na radu i troškova uzrokovanih tim ozljedama u Republici Hrvatskoj, a što može polučiti pozitivne rezultate na produktivnost, konkurentnost, gospodarski rast i razvoj.

Prevencija i javno promicanje značaja mjera zaštite pri svakom radu, kako u radno tako i u slobodno vrijeme, potvrda su i društvene odgovornosti tvrtki koje prodaju tehničku robu, a akcija „URADI SAM, ALI SIGURNO !“ doprinos je kvalitetnoj suradnji privatnog i javnog sektora.

Sudjelovanje  u akciji „URADI SAM, ALI SIGURNO!“ nije dodatni trošak, već čini dodanu vrijednost.

Pozivamo sve tvrtke u djelatnosti trgovine alatima, strojevima i uređajima koji se koriste za rad u domu, vrtu i hoby aktivnostima da se uključe sa Zavodom za unapređivanje zaštite na radu u provođenje akcije „URADI SAM, ALI SIGURNO !“