II Susret studenata Veleučilišta Rijeka i Karlovac

 

DOBRO OBRAZOVANJE TEMELJ ZAŠTITE NA RADU

U organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu domaćin 2. susreta studenata studija zaštite i sigurnosti u Republici Hrvatskoj bilo je Veleučilište u Rijeci.

Nazočne je pozdravio Saša Hirnig, dekan Veleučilišta u Rijeci ističući značaj studija sigurnosti i zaštite, važnost zaštite na radu i široke aktivnosti veleučilišta.

Pozdravljajući studente i njihove mentore Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda za unapređivanje zaštite na radu, istaknuo je da se danas više nego ikad prije nameće imperativ ulaganja u ljudske resurse, a dio tog ulaganja su i polaznici stručnih studija i specijalističkih stručnih studija sigurnosti i zaštite na radu.

Hrvatska ima bogatu tradiciju visokoškolskog obrazovanja stručnjaka sigurnosti i to od 1963. godine kada je u Zagrebu ustrojena Visoka škola za sigurnost i zaštitu od požara, čiji je programski slijednik Visoka škola za sigurnost.

Potreba stjecanja novih znanja, usklađivanja sa zahtjevima tržišta rada, razvoja kulture sigurnosti, a posebno sigurnosti na radu otvorila je prostor za razvoj stručnog i specijalističkog diplomskog stručnog studija sigurnosti i zaštite na Veleučilištu u Karlovcu koje je ove godine obilježilo 20-tu godišnjicu osnivanja a tu obljetnicu slijedeće godine proslaviti će i naš ovogodišnji domaćin, Veleučilište u Rijeci.

Ovu jubilarnu 10-tu godišnjicu u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni dan zaštite na radu nizom sadržajnih, informativnih i edukativnih aktivnosti s porukom „Zaštiti se znanjem !“, a sastavnica tog programa je i 2. susret studenata studija sigurnosti i zaštite Veleučilišta Rijeka i Karlovac.

Od ustroja i početka rada ovog Zavoda prije dvije godine započela je i naša suradnja organizacijom studentskih susreta, sudjelovanjem u programu Erasmus plus, organizacijom Međunarodnog stručno-znanstveno skupa „Zaštita na radu i zaštita zdravlja“, a ta suradnja bi u narednom razdoblju mogla biti još šira, što je zajednički i općedruštveni interes, rekao je ravnatelj Begović.

Zlatno je pravilo; bolje je djelovati prije nego se nešto loše dogodi, predvidjeti rizik te ga spriječiti. Zato je glavni cilj u području zaštite na radu i zaštite zdravlja, prevencija.

Uz odgovoran pristup poslodavaca i drugih dionika organizaciji i provedbi mjera zaštite na radu, bez stručnih kadrova koji posjeduju znanja, vještine i kompetencije nije moguće ostvariti krajnji cilj „nula nesreća na radu“, odnosno smanjiti broj ozlijeđenih i oboljelih radnika na radu.

Nakon završetka studija očekuje vas ulazak u svijet rada, u različite radne sredine, različite djelatnosti. Nakon toga, je vrlo  važno vaše sudjelovanje u programima cjeloživotnog učenja u području zaštite na radu.

Naime, temeljno stečeno znanje u tijeku redovnog obrazovanja, zbog dinamičnog razvoja, zastarijevanja znanja i vještina postalo je nedovoljno da bi netko mogao trajno i uspješno obavljati svoj posao.

Zavod je uz nacionalni registar stručnjaka, pripremio odgovarajući koncept stalnog stručnog usavršavanja uvažavajući trenutno stanje, interese same struke i potrebe podizanja razine znanja, vještina i kompetencija stručnjaka zaštite na radu, što bi uz profesionalan i odgovoran pristup trebalo doprinijeti ostvarivanju cjelovitih strateških ciljeva i unapređivanju područja zaštite na radu.

I druge broje aktivnosti koje organiziramo i provodimo samostalno ili u suradnji s partnerima imaju za cilj afirmaciju uloge i značaja stručnog i specijalističkog studija sigurnosti i zaštite na radu, a ovaj sad već tradicionalni susret naših studenata i predstavljanje njihovih tematskih radova dodana je vrijednost isticanju važnosti zaštite na radu za život, zdravlje i očuvanje radne sposobnosti radnika tijekom cijelog radnog vijeka.

Dobra zaštita na radu i očuvanje zdravstvene sposobnosti radnika pravi su korak ka smanjenju nezgoda i bolesti na radu a time i pozitivnim rezultatima, u čemu svi možemo pružiti svoj doprinos i ostvariti vidljive koristi, zaključio je svoje obraćanje nazočnima ravnatelj Begović.

Uz mentora dr.sc. Igora Peternela, studenti Veleučilišta u Karlovcu predstavili su tematski rad pod nazivom „Određivanje kakvoće vode ispitivanjem standardnih ekoloških parametara“, a pod vodstvom mentorice Kristine Dundović studenti riječkog Veleučilišta prezentirali su rezultate „Istraživanja o provedbi osposobljavanja za rad na siguran način kod poslodavaca koji zapošljavaju do 49 radnika“.

Tijekom cjelodnevnog programa predstavljen je Erasmus + projekt u kojem su uz predstavnike Zavoda za unapređivanje zaštite na radu sudjelovali i studenti Veleučilišta u Rijeci i Karlovcu, te su prezentirane  mogućnosti organizacije e-learning tečajeva iz područja zaštite na radu, aplikacija WebZNR i sustav zaštite na radu u Brodogradilištu Viktor Lenac.

Susret je završen dodjelom priznanja Zavoda za unapređivanje zaštite na radu koje je  studentima, mentorima i Veleučilištima u Rijeci i Karlovcu uručio ravnatelj Zavoda Vitomir Begović,  te je najavio tradicionalni 3. susret studenata studija sigurnosti i zaštite slijedeće godine.

Tijekom  prijepodneva na riječkom Korzu predstavnici Zavoda za unapređivanje  zaštite na radu podjelom promotivnih materijala i susretom s građanima promovirali su prvu nacionalnu kampanju u zaštiti na radu u Republici Hrvatskoj  „STOP ozljedama na radu“  i kampanju EU OSHA „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“.