Ježić Ježko u Dječjem vrtiću Lojtrica

Ježić Ježko u Dječjem vrtiću Lojtrica

Ježić Ješko družio se s djecom u Dječjem vrtiću Lojtrica u Velikoj Mlaki! U posjet djeci došao dva dana prije Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu, odmah ujutro u srijedu 26. travnja. Mališani u dobi od 4 do 7 godina družili su se gotovo cijeli dan s Ježićem kroz interaktivnu radionicu/igraonicu i prezentaciju slikovnice „S osmijehom korak po korak u siguran dan“.

Riječ je o projektu koji je osmislio i provodi Zavod za unapređivanje zaštite na radu, a svrha mu je podizanje svijesti o sigurnosti i zaštiti pri radu, o čemu su učili mališani iz Dječjeg vrtića Lojtrica. Polaznici predškolskih odgojnih skupina vrtića u Velikoj Mlaki prvi su prošli ovu edukaciju na području Velike Gorice, a u Hrvatskoj su u projektu do sada sudjelovali vrtići iz Siska, Nove Gradiške, Rijeke i Karlovca. Cilj pilot-projekta je kontinuirano unapređivanje zaštite pri radu djece vrtićke dobi.

Ježić Ješko prolazi kroz pet učestalih rizičnih situacija koje su djeci bliske u njihovoj svakodnevici. Teme o kojima su djeca učila su: opasnosti od struje, oštrih predmeta i pada s visine, opasnosti od elektroničkih i kućanskih uređaja (TV, mobitel, štednjak, kompjutor) te kako se ponašati u izvanrednim situacijama, kad je potrebno provesti evakuaciju zbog vanjske opasnosti. Na radionicama-igraonicama upoznaje se djecu s mogućim opasnostima pri korištenju uređaja i tehnologije, a djeca kroz igru svladavaju osnove ergonomije. Djeca u Lojtrici pokazala su veliku razinu znanja, zainteresiranosti i znatiželje!

Radionice su vodile Vanja Glogovac i Ana Akrap, više stručne savjetnice Zavoda za unapređivanje zaštite na radu. Projekt Ješko Ježić u Velikoj Mlaki realiziran je uz pomoć i podršku ravnateljice Dječjeg vrtića Lojtrica Ljubice Brnadić, pedagoginje Tajane Stepanić i zdravstvene voditeljice Sandri Maršić, koje su za uspomenu, kao i vrtićki mališani, također dobile primjerke slikovnice.

Hvala svima na odličnoj organizaciji, veselom druženju i novom pogledu na zaštitu i sigurnost pri radu!