Ježić Ješko posjetio dva vrtića u Novoj Gradiški

Tko zna što je zaštita? – Pa zar ne znate, to je prsluk za spašavanje! – odgovorio je na pitanje našeg Ježića Ješka dječak iz vrtića “Radost” u Novoj Gradiški.

Vrtiće “Radost” i “Maslačak” posjetio je ovoga tjedna Ježić Ješko koji se družio s oko 120-oro djece kako bi ih podučio o sigurnosti i zaštiti te ih na kraju za trud nagradio slikovnicama. Radovala su se djeca i bojanki, a posebno su bila vesela što su kao poklon dobila drvenog Ježića da ih u vrtiću uvijek podsjeća na nesvakidašnje druženje.

Interaktivnu radionicu započeli smo s prezentacijom slikovnice na kojoj su djeca pokazala veliku razinu znanja, zainteresiranosti i znatiželje te su postavila mnoštvo pitanja o sigurnosnim situacijama i avanturama našeg Ješka. Više ih se pohvalilo da znaju zašto Ježić ima bodlje te kako i oni umjesto bodlji nose štitnike, kacige, rukavice, pojaseve za spašavanje, narukvice za plivanje kako bi se zaštitili od brojnih mogućih opasnosti.

Djeca su naučila što činiti u trenutku opasnosti i koji telefonski broj mogu nazvati kada se nađu u takvim situacijama, koliko dugo biti za računalima i mobitelima, kako prepoznati znak za struju i što ne smiju dirati… Ježić ih je upozorio i na skliske stepenice, ljuljanje na stolicama i ljuljačkama, štednjak i vruću peglu, kao i na odgovorno ponašanje prema svojim prijateljima i životinjama. Djeca su se odmah požalila kako su se nedavno jako porezali škarama i nožem, isto tako naboli na trn u prirodi, a i ubod ose boli ako ne slušaš mamu…

Nakon prezentacije ponosno su sa svojim novim slikovnicama otišli na spavanje. Prelistat će ih još kasnije kod kuće.

Tijekom prezentacije djeca su postavila Ježiću puno pitanja, poput što ako bude požar, što ako se škarama porežu, zašto dugo ne smiju gledati u mobitel, zašto uopće Ježić gleda u mobitel dok se kuhaju jaja na stolu, što ako se desi poplava, što činiti ako padnu niz mokre stepenice i slično. Poruka o zaštiti najmlađima je zanimljiva jer spoznaju kako su sami odgovorni u mnogim svakodnevnim situacijama, čega možda nisu bili svjesni.

Lijepi susreti i prezentacije uvijek prebrzo prođu, ali mi se veselimo svakom novom druženju i pozivamo škole i vrtiće da nam se javljaju kako bismo i njihove učenike upoznali s Ježićem Ješkom  i njegovim svakodnevnim zgodama.

Zahvaljujemo ravnateljici Veri Trobić, Aleksandri Berić i svim odgajateljicama koje su pozorno pratile predavanje i bile od neizmjerene pomoći i podrške, a njihov rad s djecom i više je nego vidljiv. Radionicu je vodila Vanja Glogovac, viša stručna savjetnica u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu uz pomoć višeg stručnog savjetnika mr. sig. Nevena Obradovića.