Kongres o gerontologiji i gerijatriji: VAŽNA JE AKTIVNA STAROST

opatijanaslovna

Treći hrvatski gerontološki i gerijatrijski kongres s međunarodnim sudjelovanjem u Opatiji, obilježen je sudjelovanjem znanstvenika i stručnjaka različitog profila, koji se bave zaštitom zdravlja starijih osoba, među kojima su sudjelovale Ana Akrap i Sanja Sambol, više stručne savjetnice u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu.

Ovaj prestižni kongres organiziran je od strane Hrvatskog liječničkog zbora, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba – Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

Na kongresu je naglašena važnost  učinkovite, dostupne i primjerene gerontološko – javnozdravstvene i gerijatrijske djelatnosti, jer starost se aktivno živi, a ne pasivno proživljava. Objavljena 232 rada sadrže dragocjenu edukacijsku vrijednost ovog kongresa na hrvatskoj, regionalnoj i europskoj razini, poglavito u razmjerni iskustava i primjera uspješne i dobre prakse u zaštiti zdravlja starijih osoba, kao i u institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi za starije osobe.

Teme navedenog  kongresa bile su povezane i sa ciljevima kampanje EU-OSHA „Zdrava mjesta rada za sve uzraste“ 2016.-2017. koju promiče Zavod za unapređivanje zaštite na radu, pružajući pomoć poslodavcima i radnicima u prepoznavanju izazova koje donosi starenje radne snage svih životnih dobi. Nacionalna kampanja „STOP ozljedama na radu!“, koju je pokrenuo Zavod za unapređivanje zaštite na radu, usmjerena je na očuvanje radne sposobnosti radnika u svim radnim sredinama i djelatnostima. Kvalitetnom procjenom rizika, prevencijom, dobrim radnim uvjetima te mjerama zaštite na radu moguće je osigurati održivost rada tijekom cijelog radnog vijeka i zdravo starenje.