O prevenciji pri radu za računalom za osnovce

Kako prepoznati rizike i primijeniti pravilan rad pri radu s računalom učenicima Osnovne škole „Antun Mihanović“ u zagrebačkoj Dubravi prezentirala je Jasminka Kovačević, viša stručna savjetnica u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu, u suradnji s višim stručnim savjetnicima mr. sig. Nevenom Obradovićem i Vanjom Glogovac. Predavanje na temu „Zdravlje i sigurnost za računalom, smjernice za djecu i mlade“ održano je kao dio aktivnosti Zavoda u radnom obilježavanju Europskog tjedna zaštite na radu.

Učenici od 5. do 8. razreda upoznati su s ergonomskim uvjetima, mogućim zdravstvenim smetnjama pri dugotrajnom radu uz zaslon računala zbog nepravilnog položaja tijela pri sjedenju, pokazane su im vježbe istezanja te dva kraća zanimljiva i poučna filma kako ostati zdrav bez posljedica po zdravlje od najranije životne dobi pa do završetka radne karijere, odnosno cijeli život.

Nazočna nastavnica tehničke kulture i informatike u Osnovnoj školi „Antun Mihanović“ Dijana Karačić ocijenila je predavanje veoma korisnim za budući rad i aktivnost učenika u školi, te najavila prenošenje informacija drugim učenicima koji nisu mogli biti prisutni ovom prilikom.

Za računalom (Foto: ZUZNR)