Održan stručni skup „Uporaba i siguran rad sa skelama – s naglaskom na zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u kontekstu obnove Grada Zagreba i Banovine“

U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u kristalnoj dvorani hotela WESTIN-a u Zagrebu 01. lipnja 2022. održan je stručni skup pod nazivom „Uporaba i siguran rad sa skelama – s naglaskom na zaštitu zdravlja i sigurnost na radu u kontekstu obnove Grada Zagreba i Banovine“.

Stručni skup uvodno je pozdravio gospodin Dražen Opalić, pomoćnik ministra nadležan za rad i zaštitu na radu  i predsjednik Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu. „Raditi na siguran način znači i u svakom trenutku razmišljati o opasnostima koje nas okružuju prilikom obavljanja poslova jedan je od prioriteta uz napomenu, da je uvijek potrebno odvojiti dovoljno vremena da se radni zadaci obave kvalitetno i sigurno. Zaštita na radu zahtjeva disciplinu, odgovornost i poštivanje pravila bez odstupanja i pogrešaka“ istaknuo je Opalić. Obzirom da uskoro počinje aktivna obnova Grada Zagreba i Banovine cilj nam je ovim stručnim skupom osvijestiti vas o rizicima koji vrebaju na gradilištima, ali ujedno i naglasiti važnost pravilnog rada i uporabe skela. Ovaj stručni skup ima za cilj kontinuirano podizati razinu znanja, vještina i kompetencija svih ključnih dionika u sektoru građevinarstva. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike bio je i bit će aktivan partner svim dionicima u sustavu zaštite na radu, zaključio je Opalić.

O planovima obnove Banovine govorio je gospodin Marko Brajko, načelnik Sektora za građenje iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Goran Beroš, voditelj Službe za nadzor zaštite na radu na radilištima i u rizičnim djelatnostima iz Državnog inspektorata govorio je o inspekcijskom nadzoru pri montaži i korištenju pri čemu je istaknuo da se najveći broj smrtnih ozljeda događa u djelatnosti graditeljstva.

O važnosti izrade procjene rizika i osposobljavanju za rad na siguran način govorio je vlasnik ovlaštene tvrtke za obavljanje poslova zaštite na radu Klem HSE d.o.o., gospodin Igor Klem.

Nedjeljko Ćular, statičar i projektant skela iz tvrtke AGRAM d.o.o., koja je zastupnik njemačke tvrtke Wilhelm Layher Gmbh@CoKG, govorio je o tehničkoj dokumentaciji i projektiranju skele.

Sunčana Fatović, koordinatorica u tvrtki ABG PROJEKT d.o.o., govorila je o nadzoru i kontroli te je istaknula osnovne informacije vezano uz korištenje skela.

O sigurnom radu na visini s naglaskom na rad na skelama i podiznim platformama govorio je predstavnik tvrtke Enormis d.o.o. gospodin Tin Bobić, a o osobnoj zaštitnoj opremi za rad na visini govorio je i istu demonstrirao gospodin Josip Ostrunić iz tvrtke Delta Plus Croatia d.o.o.

Stručnom skupu nazočili su brojni obrtnici, poduzetnici, kooordinatori zaštite na radu kao i stručnjaci zaštite na radu. Stručni skup otvorila je načelnica Sektora za zaštitu na radu, Marina Borić, a skupom je moderirao voditelj službe za unapređivanje sigurnosti na radu i ovlaštenja, Muhidin Omerdić.

Ovdje možete pogledati prezentacije sa skupa