Održana prva radionica za procjenu rizika u djelatnosti logistike

Procjena rizika i specifični rizici pri obavljanju poslova u djelatnosti logistike bile su teme prve interaktivne radionice u Zavodu za unapređivanje zaštite na radu.

Uvodno je mr. sig. Vitomir Begović, ravnatelj Zavoda istaknuo važnost procjene rizika za sigurnost i zaštitu zdravlja radnika, te je predstavio široki spektar aktivnosti Zavoda, naglasivši pri tome važnost edukacije svih dionika i posebno stalnog  stručnog usavršavanja stručnjaka zaštite na radu kako bi  razvijali i unapređivali  zaštitu na radu.

Radionicu je održao mr. sig. Neven Obradović, viši stručni savjetnik u Zavodu, a sudionici su bili vodeći stručnjaci zaštite na radu u logističkim tvrtkama: Josip Ingula, iz Konzuma d.d., Mario Hlapec iz tvrtke Billa d.o.o., Mislav Kovačević iz Roto dinamic d.o.o., te Marijan Prevendar i Damir Bošnjak iz Alca Zagreb d.o.o.

procjena-rizika-radionica1

Prilikom izrade kvalitetne i sveobuhvatne procjene rizika potrebno je analizirati što prilikom obavljanja poslova na mjestu rada može uzrokovati ugrozu radnika ili oštećenja na sredstvima za rad te procijeniti koje preventivne mjere poduzeti na otklanjanju ili smanjenju rizika.

Uz aktivno sudjelovanje svih sudionika radionice izrađena je simulacija procjene rizika za logističke poslove, osobito za dio u vezi sa skladištenjem i transportom robe. Stručnjaci zaštite na radu prezentirali su iskustva stečena pri nadzoru procjena rizika koji u tvrtkama obavljaju inspektori rada. Navedena su i različita stajališta inspektora zaštite na radu i stručnjaka zaštite na radu u interpretaciji i ocjeni postojećih rizika na mjestima rada.

Zaključeno je da je procjena rizika jedan od ključnih čimbenika učinkovite prevencije i zaštite na radu, a ovakav tip radionice kvalitetna prilika za razmjenu mišljenja i iskustva, kao i za ujednačavanje kriterija prilikom evaluacije procjene specifičnih rizika u logistici, sve zastupljenijoj djelatnosti u Hrvatskoj.