Održana radionica o korištenju OiRA alata za frizere u Sinju

Upotreba OiRA alata za procjenu rizika u frizerskoj djelatnosti predstavljena je u utorak 22. listopada vlasnicima frizerskih salona i frizerima na radionici u hotelu Alkar u Sinju, a prisustvovalo je  dvadesetak frizera. Radionicu je organiziralo Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom – Udruženjem obrtnika Sinj.

– Ova radionica održava se u sklopu promocijskog paketa koji je Europska agencija za zaštitu na radu dodijelila našemu Ministarstvu, te se na ovaj način potiče korištenje OiRA alata za procjenu rizika za frizere, s obzirom da je ovaj alat jednostavan za upotrebu, besplatan i ujedno edukativan, te je njime moguće izraditi dokument procjene rizika koji je zakonska obveza svakog poslodavca – uvodno je rekla Žanna Šostak, stručna savjetnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava pozdravivši sudionike.

Neven Obradović, viši stručni savjetnik u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, predstavio je OiRA alat i pokazao način njegova korištenja, tako da su frizeri na svojim mobilnim uređajima uz stručnu pratnju i upute započeli izradu procjena rizika za mjesta rada u svojim salonima.

U rad radionice aktivno se uključila mr. sc. Milica Šegović iz Centra za sigurnost, te je i ona odgovarala na brojne upite frizera o praktičnoj primjeni zakonskih propisa iz područja zaštite na radu. Centar za sigurnost sklopio je ugovor s EU-OSHA-om o izradi, odnosno prilagodbi hrvatskom zakonodavstvu tri OiRA alata za procjenu rizika: za njegovatelje starijih osoba (domovi za starije osobe), njegovatelje djece (dječji vrtići) i kozmetičare.

Sudionici su sa zanimanjem pratili radionicu i pokazali veliki interes za OiRA alat ističući njegovu korisnost i jednostavnost korištenja, te su zaključili kako bi se radionice sličnog sadržaja trebale češće održavati.